2011-03-27
上星期一班朋友飯聚,歡天喜地搵左間位於九龍城 衙前塱道 的 渝薌烤魚,去到門口,大大個招牌閃閃下非常搶眼,門口見到都幾多人在內,以為會有餐好食!打開餐牌,大部份東西都好似湘菜的前菜,叫了很多種類,包括口水雞、魚皮、青瓜、雞絲粉皮、八爪魚仔、燒茄子等,還有幾款我食完都忘記了食過什麼,因為每碟份量都好少,每人都只得一、兩舊,味道實在普通到不得了。口水雞:骨多過肉,味道不夠濃魚皮 :無味道,每人得一小快青瓜 :普通雞絲粉皮:一般食店都好過佢八爪魚仔:就好似食白灼八爪魚點wasabi燒茄子:睇落好食,食落無味最後當然有食招牌菜燒鯇魚,其實都係噱頭野,食之經驗話我知,通常好食就唔使搞花神,搞花神就因為佢唔夠好食,果然又一次中,有d似泰式燒魚 x水煮魚的混合體,無味無道,無野講。食完第一轉想再叫野食,因為實在好似無食過野,但睇晒個餐牌實在無野好叫,最後一致決定去隔離街食泰國菜,咁大個仔都係第一次要食兩餐晚飯,一次過、無下次。
口水雞:骨多過肉,味道不夠濃
魚皮 :無味道,每人得一小快
青瓜 :普通
雞絲粉皮:一般食店都好過佢
八爪魚仔:就好似食白灼八爪魚點wasabi
燒茄子:睇落好食,食落無味