2023-01-28 560 views
難得路過中環,我去咗食間成日見、但未食過嘅餐廳難名字:因為店主就係中本文紀先生 鮨就是壽司咁解。中本さん已經做咗日本師傅30年以上😎地址:中環砵典乍街16號地舖推介:廚師發辦的握壽司🍣 自家製玉子蛋🧈 基本上,店中所有握壽司的刺身都好好食🤤 肉質鮮味。有油脂豐富多嘅、都有肉質彈牙的中拖羅 & 大拖羅係我影相嘅時候,師傅特登遞咗張黃紙比我,講返吞拿魚嘅產地係北海道青森縣。大間號 ⛴️ 用延繩🪢 的方法釣穫。唉😮‍💨 我仲以為係師傅個名🤦🏻‍♂️ 笑死師傅。石鯛(いしだい)三文魚配蒽蓉(サモン)應該係三文魚的腩位、油脂豐富;加上蒽蓉做 flavouring 好正。馬冀海膽魷魚🦑 魷魚係白身嘅海鮮、所以師傅加咗柚子鹽🍋🧂調味。肉質彈牙赤身(あかみ)我用有限的日文問過師傅,佢答:日本人真係鍾意食吞拿魚多個三文魚~ 呢塊赤身,好味😋春子鯛(カスゴ)係刺身之下真係有有少少魚春,肉質好柔軟、冧身。話說,關於春子鯛,有個日本動漫就講到春子鯛與真鯛的對決⚔️ 大家可以Google 下「綺羅羅的壽司」🔍磯燒北寄貝 燒過嘅北寄貝味道有煙燻嘅味道👍🏼 肉質仍然保持彈牙新鮮感覺。燒海鰻原來鰻魚(うなぎ)與海鰻(あな
難得路過中環,我去咗食間成日見、但未食過嘅餐廳難

地址:中環砵典乍街16號地舖
推介:廚師發辦的握壽司🍣 自家製玉子蛋🧈

基本上,店中所有握壽司刺身都好好食🤤 肉質鮮味。有油脂豐富多嘅、都有肉質彈牙的

中拖羅 & 大拖羅
中拖羅
大拖羅

石鯛(いしだい)
石鯛

三文魚配蒽蓉(サモン)

馬冀海膽
馬糞海膽

魷魚🦑
魷魚係白身嘅海鮮、所以師傅加咗柚子鹽🍋🧂調味。肉質彈牙

赤身(あかみ)
赤身

春子鯛(カスゴ)
春子鯛

磯燒北寄貝
北寄貝

燒海鰻
原來鰻魚(うなぎ)與海鰻(あなご)唔同~ 燒海鰻入口嘅味道少少香脆,裡面肉質軟冧,加埋醬汁燒烤,小惹味。
沙甸魚
2023-01-27