2021-10-20
屋企人之前覺得身體出現左少少毛病,於是就一路好擔心,一路就去睇醫生🙈等左2個星期報告終於出左~結果係咩事都冇🤩咁梗係要去慶祝一番啦🥳🥳-黎到九龍城,我地一於就再次一反常態,唔食泰國野🤣而且咁值得開心嘅事,梗係要食高級啲!平時係九龍城食開另一間鐵板燒,今次就係openrice搵到呢間上戶酒場,佢嘅店舖位置唔喺平時比較熱鬧嘅街,不過都唔難搵😇餐廳係以居酒屋風格裝修,木為主題~坐喺到好有家的感覺😋-1.野菜條伴鯷魚醬 $32 🥗一坐低店員會先送上呢個收費沙律做前菜👍一放低我都會覺得佢唔值得呢個價錢🤣點知一試個鯷魚醬就覺得值回票價😋鯷魚醬係一種鹹鮮嘅味道,就咁食會偏鹹,但點埋啲新鮮蔬菜更加可以提鮮❤️-2.時令魚刺身-原條剝皮魚 $680全晚最期待嘅刺身❤️未試過食剝皮魚嘅刺身,師傅嘅刀工都好好,切得好薄,唔會韌🥳剝皮魚嘅肉質偏爽同彈,而且鮮美,咀嚼左就會係口中感覺到清甜帶魚香😋😋-3.煙燻白鱔 $168坐低嘅時候有問過店員餐廳有咩signature~佢話煙燻係最推介👍所以我就叫左2款試下🥳屋企人好鍾意食白鱔,而且白鱔應該係時令,係白板嘅推介👍佢嘅煙燻係用櫻桃木~我最怕係煙燻到過哂龍嘅味,但呢到又
1.野菜條伴鯷魚醬 $32 🥗
野菜條伴鯷魚醬
2.時令魚刺身-原條剝皮魚 $680
原條剝皮魚刺身
3.煙燻白鱔 $168
煙燻白鱔
坐低嘅時候有問過店員餐廳有咩signature~佢話煙燻係最推介👍所以我就叫左2款試下🥳屋企人好鍾意食白鱔,而且白鱔應該係時令,係白板嘅推介👍佢嘅煙燻係用櫻桃木~我最怕係煙燻到過哂龍嘅味,但呢到又控制得幾好❤️淡淡嘅煙燻味,又唔會蓋過白鱔嘅味😆
4.煙燻雞翼 $88
煙燻雞翼
佢除左有9款係長期都會提供嘅煙燻之外,仲會整好多期間限定嘅款式~煙燻雞翼雖然份量偏少,但勝在好香口,好juicy👍👍
5.火炙呑拿魚腩筋丼 $138
火炙呑拿魚腩筋丼
火炙吞拿魚就食得多,魚筋就真係未試過😆😆好特別,鍾意食魚油嘅人必嗌👍佢嘅油脂相對上比較豐富,但唔會太油膩🤗火炙完更加香口,配埋葱食簡直係錦上添花🤣
6.明太子奄列 $98
明太子奄列
雖然佢嘅賣相唔算好靚~但係佢真係有內涵架喎🤣🤣食得出好香嘅日本蛋味,甜甜地😋入面有芝士,明太子份量亦都適中,所以味道唔會太鹹,好balance❤️
7.Suntory生啤 $58
Suntory生啤
Premium 嘅Suntory真係未飲過~好夠凍同好夠氣,飲完即刻gur哂🤣🤣
除咗食物嘅味道超讚之外,店員嘅服務態度亦都好值得讚👍👍每次上菜之前亦都會講解清楚食法😆決定遲啲再慶祝都要黎食🤣🤣