2017-12-09
士別一年,估唔到我仲會打食評。香港地,利字當頭,各家自掃門前雪, 對社區只是冷漠應對,但這次真的被小店感動了我, 重出江湖.小店在經營艱難環鏡仍派發麵劵給老人家, 略盡自己所能回饋社會, 相比起集團食肆, 人性化得多, 默默貢獻社會.位於車房區域, 主打街坊生意, 但車仔麵絕不比深水埗的遜色, 而且有心回報老人家, 作為食家只能靠網絡平台幫助, 用筆輕推小店.閒話不說, 直入食評, 首先店鋪雖小,但仍有大概十個堂食位置, 不過座位一定不會太舒適.本人點了一個車仔麵餐, 有不少值得推介食物.自家制菜圃: 打開蓋子已聞到蒜辣香, 配以麵食, 相當過癮, 而且只屬小辣, 附合大眾口味 (8/10)准山線絲: 本身喜歡食准山, 故特意一點, 雖然沒有准山的爽脆和味道未算凸出, 但口感較彈牙, 最重要係無帛水味. (8/10)白雲豬手: 想像成茶樓的白雲鳳爪, 如出一撤, 但啖啖肉, 清潔乾淨, 沒有豬毛, 是小店出色的配菜之一 (8.5/10)蘿卜: 大大舊, 清甜無渣, 沒有一絲苦澀味. 咁大舊蘿卜無渣, 而且吸湯, 非常正! (9/10)咖哩魷魚,牛肚: 都是一般車仔麵貨色, 沒有太特
本人點了一個車仔麵餐, 有不少值得推介食物.
咖哩魷魚,牛肚: 都是一般車仔麵貨色, 沒有太特別 (7/10)
陳皮魚旦: 太淋不彈牙, 可以不試. (5/10)
摩卡蜜: 本身摩卡就是比較貴的食材, 且在市區很少發現食肆有賣, 對上一次已經是在大澳飲過. 雖然要加$17, 但大大枝, 尚算抵飲, 清甜味道, 調較平衡, 不會因過多蜜糖而死甜. (8/10)