打從Jamie嘅naked chef開始, 一直有留意佢的動向, 由一個中碼嘅Jamie至現在的大碼Jamie, 從幫助無業青年到學童午餐改善計劃, 儘管並不是什麼能改變世界的大計劃, 但起碼從自已的地方開始助已助人, 令我諗起以前粵語殘片內的吳楚帆對白”人人為我,我為人人”! 居然由一個洋人廚師發揮出來, 可能會有人認為他的所為有私心/ 一套真人騷而已, 但起碼佢做嘅事從前無人在鏡頭面前做過, 創意的同時亦喚起大部份人的注意, 所以知道佢的店會在香港開店一直想來這店試, 亦有在網上見過佢學習講”廣果話”想同香港的粉絲SAY HI, 但不知為何原因最終佢人沒有來主持開幕, 有點失望但唔緊要, 反正仍然可以在電視營光幕上見到佢表現, 同太座講咗半年卒之在半年後由"窮鬼闊太"book 位, 又居然俾佢book到位喎, 晚上7點半左右到場, 等了約10分鐘已經安排到座位了,當晚見即使來Walk In亦無須等太耐, 餐廳內燈光有點昏暗, 座位算是闊落的, 食物方面:Fennel Cheese Salad 這沙律份量相當之細, 基本上兩個人份量, 沙律汁是清怡版,茴香片不多但還是新鮮貨, 芝士
茴香香橙沙律
茴香片不多但還是新鮮貨, 芝士一般啦, 橙肉亦只是裝飾的幾片, 下次即使再叫沙律也不會叫這款了
炸魷魚
炸魷魚 新鮮炸出來夠香口, 脆漿維持脆口都好耐下, 沾類似mayo嘅醬吃哪有不好吃的道理?
CURED MEATS
CURED MEATS $84/pp
冷盤肉類以人頭計, 上菜時用上兩罐當店的罐頭意大利蓄茄作台柱, 上面的一塊長木板上擺上(精心地)4個部份, 而4個部份中間則用一些不同種類的橄欖串連起來,火腿或者醃莎樂美腸唔算太咸, 如果有飽跟上的話這將會是無懈可擊的一道冷盤, 可借飽是要另外叫的, ok我們就叫一個飽盤吧! 但來的是4款飽飽每款一至兩件, 基本上只可當成snack吃, 不到5分鐘已經KO晒了,我會建議不如整個麵飽賣可以貨真價實一點, 現在是花巧了一點吧! 同木板上的三角形羊奶芝士&Toast 由於多士是超簿的,同咸香的芝士非常的夾, 另有幾條醃咗的青綠色小辣椒不太辣但有少少酸, 還有一小撮甘荀絲沙律係/ 醃小黃瓜兩條都是用來沖淡腸類的咸味,
FISH BAG
FISH BAG $170 本來以為這個會是一個不錯的菜, 有食友形容魚肉是相當juicy但當日我們的魚是乾咗一點的, 最明顯是放一邊的"獅蚧"裡面嘅蜆肉已經乾透身了, 而放底的cracked wheat"小麥"完本估計應該是吸收魚汁後變得帶一點咬口的小麥粒粒,但當晚的是早已烤乾了水份, 口感則是有點似炸後的飯焦, 當然係沒有焦味的啦, 但就相當的硬實, 所以這個不給太座吃了,因為有胃痛的人吃不下這麼硬的粒粒,
焗栗子蘑菇
焗栗子蘑菇$80 話是一個利錢相當高的一道菜, 底是一疊疊filo皮, 栗子唔多覺, 但話得有的話就應該有嘅, 蘑菇片就算多嘅, 上面再灑上不少芝士碎, 再放上一,兩支新鮮百里香條增加香氣, 這菜一定要在放涼前吃掉才不會白白浪費,
慢煮豬腩肉
慢煮豬腩肉$250 以慢煮方式做的這豬腩肉相當不錯, 肉的質地控制得不錯, 不會將肥羔同肉分離得太厲害, 而在最後階段用猛火再將豬皮焗脆, 重要是脆而不硬, 表演手法是最傳統的層層疊, 上加一撮火箭菜作裝飾!
肉醬闊麵Tagliatelle Bolognse
肉醬闊麵Tagliatelle Bolognse $135 用豬,牛肉做的這個肉醬,味道雖濃但並不是味粉那種濃, 每天手造的闊麵口感並沒有同ready made的差異很大, 只是咬口上有些微的差異, 但定價上其實也沒有比買回來用的乾麵貴很多很多, 所以還是可以的, 餐廳亦很主力去做這種手造pasta
兒童餐的主菜味道太重,
是夜跟太座每人要了杯有氣wine, 對酒只能以有限的直覺去感覺, 算是dry taste吧, 沒有太甜感覺,
提拉米芝
甜品要咗最傳統的提拉米芝, 拿來的提拉米芝外形令人有點意外, 怎麼是一個sponge layer cake?! 無疑這會比較容易切或者做形, 但同傅統同上半層是意大利忌廉芝士, 下半層是滿咖啡酒的超甜手指餅實在幾大分別下, 都可以講呢個係”提拉米芝”嘅! Like or unlike見人見智啦!
Latte
咖啡要咗Latte, 簡單嘅”心形”拉花, 用一隻高身透明玻璃杯上, 有點破格, 奶打得ok, 奶溫正常, 拉花採取穩陣的”心形”, 啡本身是一種比較個性強的咖啡,所以即使是Latte有大部份是奶, 但咖啡味相當特出, 起碼個咖啡香氣好出,
以人頭四百多計, 作為初體驗的一次, 感覺是份量偏細, 不過定價只属於中價, 有機會再來的話會盡可能精選地落柯打吧,
Other Info. : 俾貼士時窮鬼闊太話個哥哥仔個兒童餐上得慢似漏咗單, 因為食到中段那兒童餐嘅主菜才到, 可憐的哥哥仔就咁衰咗!只能得10%貼士
2015-03-07
$420 (Dinner)
炸魷魚
CURED MEATS