2017-05-27 832 views
近期天文臺道一帶頗旺海鮮火鍋店, 最近又開了一間新的囍鍋蒸汽鍋店, 為食友話想去試吓, 我見佢地龍蝦做緊 promotion, 想食便去食吧。步入餐廳, 感覺極具氣派。德國 Ayinger Brau weisse 手工啤囍鍋只供應一款手工啤, Ayinger Brau weisse小麥啤酒, 泡沫細緻, 麥味濃度較輕, 帶少許水果味。惹味佐酒小食金泊黑松露蒸龍蝦做緊特價 $48/隻, 巧吸引喔。看完餐牌上林林總總的美食, 最後我地都系揀咗$588套餐, 比較多樣化及抵食, 仲包任飲啤酒汽水或一枝手工啤。粥底材料豐富囍鍋用傳統的草帽蒸汽鍋來蒸海鮮, 更能保存熱度。三文魚刺身油脂比例均衡, 肥美嫩滑。蕃薯蜆蒸汽鍋必吃蜆類, 蜆嘅特性係鮮美多汁, 粥底鍋很需要鹹鮮的蜆汁添味。蒜蓉粉絲蒸大元貝元貝鮮甜爽口, 吸了蒜香, 我會撥開所有蒜蓉粒獨吃元貝, 美味, 而蒜蓉粉絲是1:1的黃金比例, 撈埋食好香口。奄仔蟹如果係細奄仔, 每人會有一隻, 今晚我地食大蟹, 每人半隻, 被擺上臺時還張鉗舞爪的奄仔蟹, 想逃走似的, 很可憐剪開大奄仔, 蟹膏滿瀉, 蟹肉佈滿青黃膏, 奄仔肉質爽實鮮甜, 難怪街市的

步入餐廳, 感覺極具氣派。

德國 Ayinger Brau weisse 手工啤
Ayinger Brau weisse 手工啤

惹味佐酒小食

金泊黑松露蒸龍蝦做緊特價 $48/隻, 巧吸引喔。

粥底材料豐富

囍鍋用傳統的草帽蒸汽鍋來蒸海鮮, 更能保存熱度。

三文魚刺身
油脂比例均衡, 肥美嫩滑。
三文魚刺身

蕃薯蜆
蕃薯蜆

蒜蓉粉絲蒸大元貝

蒜蓉粉絲蒸大元貝

奄仔蟹

奄仔蟹

剪開大奄仔, 蟹膏滿瀉, 蟹肉佈滿青黃膏, 奄仔肉質爽實鮮甜, 難怪街市的大奄仔賣得咁貴。

手打豬肉丸拼鯪魚丸
手打豬肉丸拼鯪魚丸

鯪魚肉手打而成, 加了蝦米, 肥豬肉粒及蔥花, 爽口彈牙, 也十分香口惹味。

豬肉丸加了甜梅菜, 肉汁豐富, 肉香也不錯。

金泊黑松露蒸龍蝦
金泊黑松露蒸龍蝦

放上金泊和黑松露的龍蝦更添貴氣

黑松露用上等靚貨, 味道清香幽雅, 配鮮甜爽口又多汁的龍蝦肉, 還有那些香軟龍蝦膏, 簡直絕配, 美味爆燈
至於那些名貴金泊並不能添味, 對我而言, 可以省回, 回水$50更實際, 寫寫吓食評, 肚子有點餓了, 好想再去食

和牛片
色澤嫩紅亮麗, 雪花分佈不錯。
和牛片

蒸好的牛肉還帶點血水, 服務員話等十秒八秒後血水就會消失, 果然火喉控制了得, 肉汁豐富又嫩滑。

梅菜蒸菜心
梅菜蒸菜心

看這配搭.....有粥食粥時間到了

蕃薯排骨粥
粥底放了瑤柱絲,、蝦米、番薯及排骨烠成, 加埋海鮮汁精華, 無需落鹽己非常鹹鮮, 粥底略嫌未夠棉, 按個口味而言, 我比較鍾意食香甜的南瓜粥多過蕃薯粥。
蕃薯排骨粥
$669 (Dinner)