2022-06-11
.📍民豐粉麵行📍#饅頭去荃灣 #饅頭食中式菜 #饅頭的掃街系列------------------------------1️⃣ 韮菜餅 ($14)民豐除咗糯米糍之外,其實韮菜餅都做得唔差,小編有時候路過嗰陣如果咁啱有阿姨煎緊餅,都會買一個過下口癮。啱啱用高溫油半煎炸過嘅韮荽餅真係熱到辣手又辣口,餅皮麵粉香雖然唔算出色,但我好鐘意佢嗰種厚厚哋,外皮卜卜脆,內裡煙韌有咬口嘅口感🙈❤️;一啖咬落去仲feel到韮菜肉餡濃濃嘅香氣,充滿肉汁同油香😆。不過其實呢塊餅都幾大塊,食到最後真係會覺得又膩又濟,最好都係同人share。------------------------------◾餅底:3.9/5◾餡料:3.8/5🔸整體評分:7.7/10🔸小編回頭率:7/10
1️⃣ 韮菜餅 ($14)
◾餅底:3.9/5
◾餡料:3.8/5