2018-07-09 220 views
星期六同屋企人去觀塘行街街,行到攰就搵間酒樓食晚餐。聽講有間酒樓街坊價位,於是上去試試。我哋大約6點去到,可能太早未有太多人用餐,一坐低部長就企定定招呼。由於未幫襯過,問吓部長有咩推介,佢幫我哋落咗拔絲菠蘿咕嚕肉同元貝浸勝瓜。呢排天氣咁熱,想食辣嘢,所以我哋叫多個水煮牛肉同肉碎炒四季豆。大約5分鐘,拔絲咕嚕肉就出現,用桃片圍碟邊,靚到好似去飲宴咁!一夾起舊肉,真係拔絲㗎~外層又甜又脆,咕嚕肉淋淋地但唔肥、又冇骨,部長果然冇介紹錯!元貝浸勝瓜亦有驚喜,初初諗住元貝會係細細粒,點知大過五蚊銀,仲有埋條元貝邊!咬落清甜,有5大粒,抵食!水煮牛肉就可以再辣d,反被吸晒辣汁嘅青瓜搶晒鏡肉碎四季豆就加入薑蔥炒,非常香口!最讚嘅係酒樓用白燈光,夠晒光猛,仲有超大電視,可以電視撈飯!

水煮牛肉就可以再辣d,反被吸晒辣汁嘅青瓜搶晒鏡

肉碎四季豆就加入薑蔥炒,非常香口!

2018-07-07
Type of Meal