因為有親友員工優惠,约到香宮飯聚。 一行連小朋友8個人, 叫咗一些網友推介嘅小菜/名字聽起特別嘅小菜/甜品試試。 食咗兩個鐘頭30分鐘, 食咗咁耐唔係因為叫咗好多菜,係因為香宮上菜實在太慢,雖然有啲菜係我們後加嘅,但後加嘅菜等咗超過30分鐘。到底我們吃了甚麼?請睇相。唯我講吓有咩好食, 吐糟一下有咩唔好食:1. 蘋果木煙燻鰻魚- 食唔到蘋果木煙燻味,肉有啲腥但肉質尚算ok。2. 菠蘿咕嚕肉- 咕嚕肉嘅脆粉多過,係肉絲, 味道不是很酸不是很甜, 整碟菜很失敗, 雖然係用新鮮菠蘿,但不是很甜。3. 榆耳豆腐釀茄瓜-即係炸豆腐釀茄瓜,我第一次食,但吃起來味道一般。4. 叉燒皇- 係半肥瘦叉燒,味道ok但很貴。5. 片皮鴨兩食- 即場將鴨片皮,皮多過肉, 好彩鴨嘅皮下脂肪不是很多, 第二食揀咗酥炸鴨件,不知為什麼吃起來有點像kfc嘅炸 漿。6. 酥炸牛腩- 牛腩尚且保持濕潤,只係套了一層炸漿。7. 龍蝦湯海鮮泡飯- 龍蝦湯味道濃, 撈埋脆米和油炸鬼好吃,如其他食評所推介,值得一試,湯有點fusion感覺。8.香宮炒飯- 如其他食評所推介,真的很好吃,值得一試。米飯粒粒分明,配料夠多。9.兩麵黄

4. 叉燒皇- 係半肥瘦叉燒,味道ok但很貴。

6. 酥炸牛腩- 牛腩尚且保持濕潤,只係套了一層炸漿。

9.兩麵黄- 即係銀芽肉絲炒麵, 麵係炸的不像傳統做法係煎嘅, 麵炸得超脆,但係個汁不行,味道偏淡,奇奇怪怪個底又有幾條菜心, 有菜心版嘅肉絲炒麵,我都係第一次食,但一齊食有點怪怪的, 奉勸大家為免中伏不要試, 係除咗咕嚕肉外,今晚最難吃的餸菜。

10. 芝麻卷和蛋撻仔- 味道ok,冇咩特別。

11. 壽包- 白蓮蓉餡有點過甜。

12. 甜品樹- 紅棗糕ok。

13.welcome drink- 加咗桂花嘅茶, 茶味淡淡的,沒有什麼好講。

總括來說, 要不是親友有員工價有50% off都不會來吃, 試過後更加不會來第二次, 香宮食物嘅味道和品質跟價格和份量嚴重不符。

服務算過得去,但是香宮不會為客人換茶,茶由開始偏濃顏色深(因為係普洱)直到2.5小時後很淡色味道很淡的。8個人只給予一壺茶一壺水,真的夠嗎?

最值得吐糟是香宮位於basement level一層過,男女共用只有一個廁所, 個個客人都要排隊等去廁所,真的像樣嗎?
2023-03-10
Waiting Time
180 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner