2024-06-26 14 views
一向中意打邊爐嘅我,今次選擇左呢間位於尖沙咀專食海鮮嘅火鍋店(早前由旺角搬遷過來),而且仲要係任食海鮮架!一開始店員會問客人揀邊款雞煲,而我選擇左四川麻辣雞煲,雞肉新鮮嫩滑,帶點輕微辣味,十分惹味!之後再黎一壺中湯,自己慢慢斟,味道猶如呀媽煲嘅自家靚湯,無添加任何味精!只要係facbook幫忙點讚+share,每枱就會獲得刺身拼盤!分別有海蜇、赤海蝦、希靈魚、北寄貝。之後輪到打邊爐,選擇左椰子雞煲湯底!重頭戲終於來臨,霸王海鮮盤!龍蝦一開二,新鮮大隻,基本上不用蘸任何醬汁,都已經食到龍蝦鮮味!鮑魚係新鮮即撈,上菜期間,鮑魚仍然動不停!味道無庸置疑,當然係鮮味十足!海蝦蝦肉新鮮彈牙,蝦頭亦有微微的蝦膏,尤其甘甜!蠔肉飽滿,唔會有任何腥臭味~如果覺得海鮮唔夠喉,仲可以無限encore,個人十分推介原隻新鮮鮑魚,即使唔覺意煮耐左,仍然覺得好淋、不會太韌,本人就食左半打🤙🏿海蟹蟹肉新鮮,當天有花蟹&奄仔蟹提供,個人比較中意奄仔蟹,因為比較多肉,蟹膏都幾甘甜新鮮!肉類當中,比較推介安格斯牛肉,入口即化,雪花分布均勻,牛肉鮮味十足!火鍋配料方面,比較中意三才白魚蛋,質感非常彈牙,魚肉香味濃郁~蟹棒

一開始店員會問客人揀邊款雞煲,而我選擇左
四川麻辣雞煲,雞肉新鮮嫩滑,帶點輕微辣味,十分惹味!

之後輪到打邊爐,選擇左
椰子雞煲湯底
重頭戲終於來臨,霸王海鮮盤

海蝦蝦肉新鮮彈牙,蝦頭亦有微微的蝦膏,尤其甘甜!
蠔肉飽滿,唔會有任何腥臭味~

蟹棒真係好大條,加埋應該有1隻手臂咁長,成口蟹柳絲,真係好滿足!

蔬菜方面,紫菜響鈴係餐廳嘅招牌菜,因為係自家製將紫菜包埋係入面,浸一浸外軟內脆,打邊爐必備!

最後, 每位客人亦會奉上一杯雜果yogurt作飯後甜品~

仲加左$20任飲紙包飲品+汽水,仲有健康工房+淳茶舍選擇添呀!而啤酒🍻就需要另外收費~

最後,有興趣食海鮮嘅朋友一定要黎呢間,因為好難得海鮮係即撈即煮,上檯時仲識郁,每樣海鮮都好新鮮!
2024-06-23
Type of Meal