2018-04-15 350 views
約左朋友食lunch, 為左同朋友慶祝升職又加薪, 佢係中環返工, 係佢地頭, 就由佢話事佢帶左我黎呢間食Saturday Brunch, 因為佢同客黎過食lunch, 就算Brunch 價錢貴D, 佢話食得過星期六, 餐廳幾清靜, 有幾枱外國客人餐廳環境裝修夠Fusion, 在傳統氣氛上加入現代感, 有中西合壁既感覺侍應都係講英文, 感覺好high classBrunch只有一款, 價錢都幾貴, 朋友話唔緊要, 請我食包括頭盤, 點心, 小食, 主菜+配菜, 甜品, 非常豐富, 當中只有點心, 小食可以追加不過就唔包飲品, 要飲品可以加$50任飲汽水及佢地自家製既flavored iced teas, 或加$160 任飲酒精類飲品Flavored iced teas 有成6款任飲, 其中橙色個杯係柚子加烏龍茶, 味道清新帶少少酸甜另一杯係青蘋果加菊花, 味道甘甜兩款味道都好fresh蝦餃巨形, 餃皮晶瑩透薄, 蝦肉爽口彈牙, 有水準波士頓龍蝦雜菜沙律, 龍蝦肉已拆, 份量合理, 沙律菜好fresh, 沙律汁有D 似豉油, 食落都OK黑松露野菌餃, 黑卒卒的餃皮, 擠滿野菌碎, 黑松露

星期六, 餐廳幾清靜, 有幾枱外國客人
侍應都係講英文, 感覺好high class

Flavored iced teas 有成6款任飲,
其中橙色個杯係柚子加烏龍茶, 味道清新帶少少酸甜
另一杯係青蘋果加菊花, 味道甘甜
兩款味道都好fresh

蝦餃巨形, 餃皮晶瑩透薄, 蝦肉爽口彈牙, 有水準
蝦餃

波士頓龍蝦雜菜沙律

黑松露野菌餃, 黑卒卒的餃皮, 擠滿野菌碎, 黑松露味不算太重
黑松露野菌餃

鹹水角, 我地無叫到, 可能啱啱炸好, 侍應自動俾左碟我地, 內有雞肉粒, 口感香脆而不韌
鹹水角

燒賣皇, 加上黑魚籽, 充滿貴氣, 燒賣爽口彈牙, 豬肉碎用料新鮮又紮實
燒賣皇

雜菜腐皮卷, 腐皮炸得香脆又不油膩, 味道正常水準
雜菜腐皮卷

海苔素粉粿, 粉皮薄透, 餡料飽滿

脆皮椒鹽豆腐, size 細細粒, 外脆內軟, 豆腐心嫩滑, 非常香口
脆皮椒鹽豆腐

避風塘素雞, 素雞都係豆制品, 同椒鹽豆腐既口感相反, 有咬勁
脆皮椒鹽豆腐

主菜, 每人揀一款, 有8個選擇
我揀左四川辣子安格斯牛肉, 牛肉切成粒狀, 口感帶韌勁, 麻辣味濃
四川辣子安格斯牛肉

朋友揀左叉燒一字骨
叉燒半肥瘦, 燒得好惹味, 完整的一排肉, 要自己切開
雖然叫做一字骨, 但原來係無骨既
叉燒一字骨

食主菜時, 可以跟芥蘭同香蔥炒蛋飯
芥蘭
香蔥炒蛋飯

最後食埋甜品, 薑汁焦燉蛋, 加左薑汁後, 味道好特別好香, 焦糖脆片厚, 但燉蛋唔夠滑溜, 唔知係咪薑汁影響呢
意大利椰子奶凍, Q彈十足, 椰子味香濃
薑汁焦燉蛋, 意大利椰子奶凍

食埋甜品真係好滿足, 而且朋友仲請埋我, 好開心
Type of Meal
Lunch