我同朋友都幾鍾意去厚福街搵食,今日就揀咗去呢間食丼飯嘅肉搏食堂。呢度主力就係做丼飯,有刺身丼亦有熟食肉類嘅丼飯選擇。平時我比較鍾意食刺身丼,不過今日天氣寒冷,所以想轉一轉口味,就揀咗慢煮黑豚盛丼。呢個黑豚丼分別有150g同200g選擇,我就揀咗細size,其實份量都唔少。以慢煮方式製作豚肉令肉質非常嫩滑可口,上面淋上芝麻醬,加上雞蛋,再灑上蔥花,真係色香味俱全。而入面嘅飯亦淋上另一款醬汁,由外至內都咁豐富。另外我哋仲揀咗慢煮頂級牛肉盛丼,因為太鍾意食牛肉,所以呢個丼就揀咗200g。牛肉呈半熟狀態,配上牛肉醬汁,同樣地加有雞蛋,混合夾配嘅忌廉芝士,非常鮮味。另外揀咗日式豚肉餃子作小食,餃子屬於自家製,煎得金黃色食落夠甘香。飲品非常打卡able,藍莓青檸梳打呈深紫色,上面插上小花,睇落迷幻而味道清新。紫薯鮮奶嘅漸變紫色非常吸睛,而且仲啖啖帶有紫薯香味,越飲越開心覺得甜絲絲。
呢度主力就係做丼飯,有刺身丼亦有熟食肉類嘅丼飯選擇。
慢煮黑豚盛丼
慢煮頂級牛肉盛丼