2018-10-09
細個嗰陣成日去葵場行街食嘢,人大左就少左意欲同人逼。想舒舒服服行下街,累就坐低食下嘢休息一下,發現新去處-KCC。呢度既食肆都有不少選擇,旁邊又有outlet。今次係KCC入面既夏麵館食晚飯。先看看餐牌,印滿兩邊A4紙的餐單有不少選擇:涼菜、小菜、麵食、飯類、湯羹、蔬菜和飲品等,睇的人眼花撩亂啊!這裡令人驚喜的是:價格平民;份量過人;味道超群。性價比很不錯呢!我和男友都很喜歡食上海菜,去不少餐廳都差不多點五個菜才剛飽,但這裡卻多得吃不完。先說說涼菜:自選涼菜五小碟ᴴᴷ$103推介人少少但又眼寬肚窄既朋友仔,一次過滿足五個想食既涼菜。我倆點了:開洋拍青瓜、雞絲粉皮、鎮江水晶肉、美味海蜇和糖醋小排,食物整體味道都不錯,特別喜歡小排,甜酸味適中,肉質不韌。看看份量真的不少,都堆成小山丘似的!因為男友係蛋怪🥚,無蛋不歡。見到有夏味燻蛋ᴴᴷ$13一隻,就毫不猶疑的tick了。這個蛋真的很棒,淡淡的煙燻味襯托出蛋黃濃郁的味道,橙黃色的蛋黃是流芯的。男友大愛。再來一客蟹粉小籠包ᴴᴷ$38(2粒)外型著實不太討好,咬開裡面滿滿的湯汁,有淡淡的蟹鮮味,肉球裡也有幾絲蟹肉,味道不過不失。另外,我地仲叫了一
先說說涼菜:
自選涼菜五小碟ᴴᴷ$103
再來一客蟹粉小籠包ᴴᴷ$38(2粒)
另外,我地仲叫了一個熱既小菜一韭黃炒鱔絲ᴴᴷ$88
炒得好夠鍋氣,每一根鱔絲都比濃郁的醬汁包裹住,非常惹味可口。唯一美中不足的是有一小部分的鱔絲留有骨碎,要多加小心進食。
麵食方面,我地點了黃魚煨麵ᴴᴷ$65
份量不少,黃魚小塊也有不少,魚肉質感結實,麵是用上海麵,兩者夾。對於重口味的人來說,湯底有點兒耽。
最後,我地以一甜品為這一頓晚餐作結- 姜茶湯丸ᴴᴷ$32
糖水有微微辛辣的姜味,飲完身體暖暖的。湯丸細細粒,夠煙韌,好味道。