2018-10-03
最近經過荃灣見到呢間野開左,即刻約朋友去食,事關之前去過元朗鋪,好好食,作為荃灣地膽就二話不說要試!朋友去到就話間野轉左名,但明明係新開唔會轉名,以為佢搞錯左,點知再望清楚,原來改左叫名捌月Famous August...招牌裝修都跟足夏捌月?_?不過見新開都無損我地試食之心。我地兩個人叫左個2人餐...有餐湯x2 可加錢轉龍蝦或酥皮我地冇轉就係忌廉粟米湯,會跟兩條脆麵包條咁既野,個湯正正常常冇乜特別啦,但唔夠熱凱薩沙律x1大碟菜夠爽口,新鮮,芝士同麵包粒都鋪滿係沙律菜上面,足料小食2選1揀左黑松露芝士醬薯條+紅酒牛舌開頭叫既時候以為一道菜,點知薯條同牛舌分開左兩碟,係超多!當仲入緊湯食緊沙律之濟再上多兩碟野,張台已經冇位擺,唯有放棄個湯。個薯條好粗身而且個皮炸得好薄入面熱辣辣,加埋啲黑松露食好惹味,但漏漏地...牛舌竟然有半隻手掌咁大,下面又有啲薯蓉伴碟,紅酒味就唔係太食得出,不過勝在夠淋其實主菜未到都飽飽地...Main就揀左 肉眼扒同卡邦尼長通粉叫果時冇為意18oz,見到塊扒真係嚇親,成塊面咁大...平時食開5成熟,但朋友唔慣就叫7成,切開入面紅紅地,食落質感ok,有牛味同肉汁,
我地兩個人叫左個2人餐...
有餐湯x2 可加錢轉龍蝦或酥皮
凱薩沙律x1大碟
菜夠爽口,新鮮,芝士同麵包粒都鋪滿係沙律菜上面,足料
小食2選1揀左黑松露芝士醬薯條+紅酒牛舌
其實主菜未到都飽飽地...
Main就揀左 肉眼扒同卡邦尼長通粉
叫果時冇為意18oz,見到塊扒真係嚇親,成塊面咁大...平時食開5成熟,但朋友唔慣就叫7成,切開入面紅紅地,食落質感ok,有牛味同肉汁,唔會好多脂肪既...
直到個長通粉黎已經9成飽,勉強食左兩啖要連埋塊扒打包...真係搞唔掂...實在太飽冇認真試,都唔係好記得乜味,但印象中都好食...
最後甜品x2 有Tiramisu同cheese cake
冇諗過連set既甜品都咁大份,兩個甜品都好夠凍呀,比較鐘意食硬身既就岩晒,而且兩樣都唔會好甜,如果個cheesecake 有埋餅底就更好了。
食呢餐真係托住個肚走...
值得一讚就係啲staff好好禮貌