2021-08-18
同老人家旺角附近揾蒸魚食,見到餐牌有蒸鯇魚餐就滿心歡喜走咗入去,坐低叫完過左20分鐘先知道中伏,啲嘢食唔得,老闆古古惑惑得嚟,態度亦都非常差!本來對呢類茶餐廳都冇乜好大期望,只係諗住正正常常有適當份量嘅魚,普普通通嘅白飯咁就一餐。我哋三人同行,由於有老人家,於是清清地叫咗蒸鯇魚,炒菜心以及咸蛋蒸肉餅。首先我哋等咗20分鐘都未見有任何餸嚟,反而比我哋後坐低落order嘅兩枱客人嘅蒸鯇魚已經到,於是我就問老闆係咪漏咗單,佢就諗都唔諗就話唔係,話係等埋啲餸一齊出喎,ok我信住佢先,但之後咪又係逐碟隔時間上......明顯講大話啦。之後佢仲親自入去古古惑惑攞咗碟“蒸鯇魚”出嚟; 精彩囉, 碟蒸鯇魚魚頭佔咗成個碟3/4,肉就只有少量(見附圖)!於是我投訴要佢換過碟,佢就話蒸魚係咁㗎啦,「有時係頭,有時係身,有時係尾」,唔肯換跟住就走開咗!最奇怪就係佢其他夥記好似見慣呢啲場面,都冇人過嚟睇乜事。老人家喺度先廢事同佢嘈,之後嚟嘅飯,一食就知係劣質米,好硬好鞋; 再嚟碟蒸肉餅呢,一放入口就feel佢嗰啲鬆肉粉多到“那”到啲肉 “林pat pat”豬肉味啫喱咁,而且 “那”口,非常難食。較正常係嗰碟菜心
老人家喺度先廢事同佢嘈,之後嚟嘅飯,一食就知係劣質米,好硬好鞋; 再嚟碟蒸肉餅呢,一放入口就feel佢嗰啲鬆肉粉多到“那”到啲肉 “林pat pat”豬肉味啫喱咁,而且 “那”口,非常難食。較正常係嗰碟菜心,但係落好多油炒。
呢間劣食嘢絕對唔會再有下次!
各位小心唔好中伏