2023-04-30
好耐無去九龍灣搵食,上網見介紹Metro 豚骨Base 好似好正咁,於是就坐車去試吓。去到先知係一風堂crossover,諗住都未必太衰,同埋我老公想食,所以都無打退堂鼓。喺門口見到有食券機,諗住噤食券,點知部機超級lag,完全用唔到,店員咁啱招呼我哋入去坐,所以入咗去QR Code 落單。我老公叫咗碗厚牛舌拉麵,加咗牛舌、蔥、紫菜。我就叫咗碗三色叉燒飯,另外加咗黑松露餃子、炸蠔share。$85一碗拉麵,超細碗,因為係老公食,當時我又無諗住寫食評,所以無影相,我試咗一啖拉麵同湯。醬油湯底,偏淡,又話豚骨Base⋯⋯麵算彈牙,叫做唔差。牛舌同其他配料我無食,唔評價。黑松露餃子隻餃子細過我隻手指公,食落去完全無黑松露味,於是拆開餃子一睇,普通椰菜肉餃⋯?????我成頭黑人問號。跟住睇下佢個餃子汁,有啲黑色點點,唔係好多,跟住用筷子點咗啲汁放入口⋯有好輕嘅松露味,再睇返個電話,原來係黑松露汁餃子⋯比原味貴$8,買個咁嘅汁⋯多謝晒⋯炸蠔個皮有少少厚,相對裏面粒蠔肉都算細。$22,值唔值得自己諗。等到我老公食哂,我個飯都未上,我追咗,佢話等多5分鐘。跟住等多陣,另一個店員黎收我對筷子,我話我仲
醬油湯底,偏淡,又話豚骨Base⋯⋯
麵算彈牙,叫做唔差。
牛舌同其他配料我無食,唔評價。
?????
我成頭黑人問號。
有好輕嘅松露味,再睇返個電話,原來係黑松露汁餃子⋯
比原味貴$8,買個咁嘅汁⋯
多謝晒⋯
炸蠔個皮有少少厚,相對裏面粒蠔肉都算細。
$22,值唔值得自己諗。
等到我老公食哂,我個飯都未上,我追咗,佢話等多5分鐘。
跟住等多陣,另一個店員黎收我對筷子,我話我仲未食呀😒
跟住佢即刻入廚房幫我拎碗飯出嚟。
黎到先係地獄嘅開始。
三色叉燒,每款叉燒兩片,佢可以好一致咁做到三款都係鞋嘅。
鞋到𡁻到牙鉸軟😮💨
飯嘅汁唔係好多,但白飯好多,啲餸唔夠送飯,於是我係咁食白飯。留返啲有汁嘅飯無餸嘅時候食😂
𡁻到一半頂唔順,我決定影張相上黎寫食評🙃
最後係,我無食哂啲叉燒,因為牙鉸真係軟,我食多咗右邊半塊就收咗手,出去外面搵食。😒
$68 食垃圾,真係對唔住自己個胃😒
以美心集團黎講,呢幾年啲日本過江龍都經營得好差。
當年新蒲崗啱啱開チカラめし嘅時候,我去食過一次,個燒牛肉飯仲差過吉野家,同日本嘅チカラめし根本無得比,連燒牛肉都講唔上,美心只係買咗個招牌返黎,其他嘢根本無買到。
除咗一個差字,我都只可以送多個差字比佢。
奉勸大家,如果唔想比錢買難受,真係唔好去。