2024-09-13 1005 views
今日去咗自家製韓國刀削麵試食午餐,點咗花甲刀削麵套餐。套餐睇落都幾豐富,有花甲、刀削麵、泡菜同埋餃子。蜆嘅數量確實唔少,大概有廿幾隻,餃子係巨型餃子,入面有好多肉,食落去有啲飽肚感。不過,成個餐嘅味道唔算太理想,湯底好鹹,飲多兩啖就覺得有啲頂唔順,可能會令部份食客覺得味道太重。至於麵嘅部分,唔算太出色,食落去只係一般,冇特別彈牙或者有嚼勁。而且湯嘅鹹味仲掩蓋咗麵嘅本身味道,令整體口感打咗啲折扣。泡菜就比較正常,冇太大驚喜,但勝在清新,可以減少食湯麵嗰陣嘅油膩感。總體嚟講,呢個花甲刀削麵套餐份量確實足夠,想食飽肚係無問題,但味道方面就有改進空間。如果你唔怕重口味,呢個餐可能啱你,但對於偏向清淡嘅食客,就未必係最理想嘅選擇。