2020-11-23
行開北角去搵食,又想試下呢間酸菜魚,偏早時段食晚飯,唔需要等位。入到店,感覺不太舒服,坐位OK,係啲燈色有點不令人自在感覺。點餐係用智能電話掃個QR CODE,無MENU可參考,阿姐姐姨姨唔SERVE你咁濟。點咗酸菜魚、炒四季豆、炒椰菜花、乾蔥拌麵。酸菜魚大大盤,但侍應姐姐端上枱,唔太覺有香氣。魚片量多,亦有1/3隻手掌大小,偏厚切。酸菜係好好好多,唔使再加點都夠,入湯後,味道啖身,無咁酸味濃,仍保持爽口咬感~ 可能厚切魚片原因,入口小小鞋唔算滑溜溜,有保留。雜菇片都好多,亦都係爽身。最開心係有大量萵筍片,令到成盤魚色彩豐富咗,亦都有多咗咬感,每片都係好爽脆,正啊喂!炒四季豆豆未好乾身,但味道剛好,唔辣亦無濃咸味,份量亦都多的。雖然唔食得辣,但如果有得選擇少辣,過到個口癮,應該係好正了! 炒椰菜花好好好油,偏咸。腩肉片,炒到少少少脆口韌身多,並無入口溶化感覺,有啲鞋鞋。好彩嘅係個菜無炒到腍晒入晒水,否則就係原碟零分。乾蔥拌麵色澤濃,香味不夠。入口味道少淡口,但係個人都OK,唔好太濃油張住個口。乾蔥有小小一棵,都還好嘅。二人SHARE啱啱好。整體OK,唔是難吃的,但個人嚟講,一次便夠。
整體OK,唔是難吃的,但個人嚟講,一次便夠。