2022-07-28 3080 views
一直都好想去試吓墨西哥嘢,終於都喺 OpenRice 搵到呢一間位於 Soho 區感覺比較正宗嘅墨西哥菜。去到當然要一試兩味墨西哥代表菜式:Burito 同 Tacos。呢度嘅烤雞 Burito 份量非常之龐大,而且內餡飽滿一個技術都夠兩個人食。仲有好靚嘅芝士拉絲,Burito 嘅蔬菜配料亦都有助中和其好 Heavy 嘅感覺。一圖勝與千語,大家睇吓張圖都能夠睇得出呢一味菜式有幾咁吸引!至於烤牛肉 Tacos,今次叫咗脆皮嘅 Tortilla 殼。香脆嘅外殼加上香嫩嘅牛肉令第一次食墨西哥菜嘅我充滿驚喜。原本食 Tacos 嘅時候都諗住應該同 kebabs 或者西式嘅 wraps 冇咩大分別,但呢個脆皮粟米片外殼令我對食物另眼相看,原來嘢食係可以咁玩法架!重點係,佢真係好食,Tacos 上嘅醬料仲為菜式添上一點正宗嘅墨西哥風味。另外值得一提嘅係,Burito 同 Tacos 嘅伴碟,分別有墨西哥飯、黑豆同埋莎莎醬,並唔係裝飾咁簡單,佢哋令我更深入品嘗到墨西哥人嘅口味,提升食物嘅口感。呢間餐廳絕對係墨西哥菜擁躉嘅不二之選!

Bug  Burrito
Tacos  A  La  Plancha