堆到飯都夾唔到,份量夠晒驚喜嘅 #日本金賞獎7連霸天丼!「天丼」係天婦羅丼嘅簡稱,聽落幾咁霸氣,不過我覺得都唔夠眼見咁震撼!店員喺上菜unload個 #軟殼蟹丼 時 感覺連拎上手都有啲困難,我自己再試一次又真係好聚手。呢款係香港限定,除咗軟殼蟹外仲包括皇帝菜櫻花蝦、茄子、南瓜同個溫泉蛋。值得讚嘅係個軟殼蟹都幾厚肉,沾醬油帶返出個鮮香,薄薄一層炸粉令口感昇華,本身唔太好軟殼蟹嘅我都清得晒!至於 #天幕御膳 就因為有三種食法包括 #茶漬飯,所以飯同天婦羅分開上。雖然冇前者咁 IGtable,不過份量都一樣十足十 —— 黑虎蝦、石斑魚配紫蘇葉、軟殼蟹、魷魚、什錦炸物、雞肉、茄子、南瓜同四季豆等,以配料計仲多過軟殼蟹丼,適合咩都想要嘅貪心的小狗。另外餐廳嘅沙律菜🥗有、醃牛蒡同醃蘿蔔都係無限量添加,自己大愛個醃牛蒡配牛蒡茶,令成餐飯都感覺好養生,呵呵!綜觀餐廳嘅天婦羅我覺得係中中挺挺,過江龍計總算不負七年蟬聯日本丼聯盟天丼金賞獎之名。事實上專做天婦羅丼飯店喺香港並唔多見,所以大家想食個有質素少少嘅天婦羅,我都推介大家去試下啱唔啱口味嘅

堆到飯都夾唔到,份量夠晒驚喜嘅 #日本金賞獎7連霸天丼!