2023-11-20 83 views
是晚路過勝利道,本來想去其他餐廳的,不過想起呢度有間開咗好耐賣拉麵嘅餐廳,就不如入去試一試。點咗牛舌拉麵,落order時老闆娘(疑似)問要唔要地獄湯底,我話唔駛了,老闆娘就話要普通豬骨湯底啦。然後等咗差不多15分鐘,其間老闆娘(疑似)繼續同佢嘅朋友在店內吹水飲酒。拉麵終於來到,一飲湯,大濟,係同出前一丁豬骨湯味係一樣。我唔敢講佢係用人地嘅湯包,但真係好奇點解可以將個湯煮到同人地一樣。豬骨湯嘅膠原、油脂、豬骨味等一一都冇,只有極為人工化嘅味精味。再試一啖麵,竟然可以比個湯更伏。黃色,麵身試油麵嘅拉麵入口竟然係漿狀,咬落去會黏牙的。我唔知咩嘢原因我要食到咁嘅質素嘅拉麵,你雖然係居酒屋,唔係主力賣麵。但你每日都將牛舌拉麵嘅宣傳牌放在門口,仲要賣到$97一碗,比番個正常少少嘅質素我唔係太過份吧?最後我只用5分鐘吃完碗上三塊正常的燒牛舌,以及那顆冰冷嘅味玉,便比錢離開這店。我都不想做甚麼投訴了。這種恐怖湯麵根本不應在勝利道存在。我唯有打開OpenRice寫下人生第一份投稿於此。是次吃飯我冇拍下照片,但也不要google了。google顯示的是牛舌醬油拉麵,湯底是透明啡色的。我吃的這碗就是出前一丁

是次吃飯我冇拍下照片,但也不要google了。google顯示的是牛舌醬油拉麵,湯底是透明啡色的。我吃的這碗就是出前一丁豬骨味也奶黃色。