2022-03-13 151 views
今日day off,嚟到上環諗著搵個地方食個晏,飲杯咖啡。俾我搵到呢間高質 cafe,兩個人叫兩兩樣嘢食,加多$20(凍飲+$25) 有杯tonic或者咖啡,確實抵食叫咗香蒜橄欖油意粉、一份細嘅SHAKSHUKA,另外叫一杯Elderflower tonic同Americano。先講個意粉,食落去味道好有驚喜,原本以為係唔辣嘅,但係佢又加咗好香辣椒,加埋橄欖油嘅香味,整體感覺非常新鮮。但係略嫌橄欖油多咗少少,我哋之後再用 sourdough 用舔嚟食都仲得😅而SHAKSHUKA係中東一個菜式,佢個番茄醬好足料,入面有Feta Cheese、辣椒仔、蒜蓉洋蔥、黃椒、鮮蕃茄,面頭再配一隻 poachegg,蛋唔會煮到過熟,上碟後再用鐵碟嘅餘溫keep著溫熱,食嘅時候啱啱好。Elderflower tonic 加咗好多蜜糖,一飲成口都係蜜糖味,elderflower 嘅甘味唔夠出,整體都算不過不失。杯Americano正常水平,平平無奇。
今日day off,嚟到上環諗著搵個地方食個晏,
飲杯咖啡。俾我搵到呢間高質 cafe,兩個人叫

先講個意粉,食落去味道好有驚喜,原本以為
係唔辣嘅,但係佢又加咗好香辣椒,加埋橄欖
油嘅香味,整體感覺非常新鮮。但係略嫌橄欖
油多咗少少,我哋之後再用 sourdough 用舔嚟
食都仲得😅

而SHAKSHUKA係中東一個菜式,佢個番茄醬
好足料,入面有Feta Cheese、辣椒仔、蒜蓉
洋蔥、黃椒、鮮蕃茄,面頭再配一隻 poach

蜜糖味,elderflower 嘅甘味唔夠出,整體都算
不過不失。杯Americano正常水平,平平無奇。