2020-07-15
休閒精美西餐@南山村去南山村除咗打卡之外,依道都幾多好嘢食㗎。今次就去咗依間新開西餐廳醫下個肚,環境都幾開揚,而且價錢唔貴,一於試下新嘢,自製一點本地旅行渡假 feel~Weekend 同樣有Lunch Set,我哋點咗兩個套餐同埋時令蔬菜。午餐送是日手打餐湯或者田園沙律,我哋就各揀咗餐湯同沙律。田園沙律嘅份量都唔少,salad dressing 係黑醋汁唔肥膩,啲沙律菜都好清爽。餐湯係番茄忌廉湯,酸甜開胃,質地夠晒creamy。香煎帆立貝墨魚汁意大利粉四邊用車厘茄點綴得好靚,帆立貝幾大隻鮮甜,意粉亦煮得相當有水準。味道濃郁嘅墨魚汁充分包住意粉,每一條都烏卒卒,食落好惹味! 焦邊荷包蛋堪稱完美啊,令招牌雞扒煎蛋配白飯嘅賣相大加分。厚身雞扒十分重量級呢,雞皮帶少少香脆口感,好好食又啱哂送飯。另外點咗蒜蓉白酒炒雜菌,蒜蓉味好香好濃,簡簡單單但意料之外咁好味!甜品叫咗個法式啤梨焗撻加雲呢拿雪糕,個撻瀰漫住新鮮焗起嗰種餅香。梨肉清甜,熱騰騰嘅啤梨撻配透心涼嘅雲呢拿雪糕,實在係依個周末嘅小確幸。
餐湯係番茄忌廉湯,酸甜開胃,質地夠晒creamy。