本身好少去科學園,但呢度有間算新、開業兩個月左右嘅餐廳,都幾值得去!佔地算大,係一個L型嘅間隔。望埋個開放式bar,都幾有格調仲有啲打到卡嘅裝飾~😛檯同檯之間唔會太貼,所以幾自在,加上可能新開冇咩人知,人唔算多靜靜地,感覺更加chill坐得好舒適闊落最正係望住呢個平台花園,望下啲小朋友喺度玩,真係好休閒~等緊嘢食嘅時候仲可以出去行吓影吓相呢度係scan QR code 自己喺手機落單嘅,主打英國菜,亦有韓國fusion菜色。講番啲嘢食先《松葉蟹膏蕃紅花意大利燴飯》$138淨係以作為一個意大利飯咁計,其實佢好出色,飯質偏硬 做到 al dente;醬汁完全同飯粒混為一體,冇多餘水份而且上檯時非常熱辣辣 值得一讚但係望番佢個名就完全唔貼題首先完全食唔到蟹膏嘅味,亦都見唔到第二亦都係完全見唔到蕃紅花 顏色上亦都唔係好覺入邊淨係有大量嘅菇粒同洋蔥粒真係有懷疑過佢係咪上錯菜😂但見佢描述寫有洋蔥 雜菌 芝士 忌廉等等,又符合左所以食到我同朋友好謎😂 如果改名做雜菌意大利飯應該會合理返😂但係呢度另一款菜式真係令到我好驚喜《威靈頓牛柳》$188首先個價錢都唔算貴,平時閒閒地上二百!超吸引嘅嫰紅色,大概
佔地算大,係一個L型嘅間隔。望埋個開放式bar,都幾有格調

仲有啲打到卡嘅裝飾~😛
坐得好舒適闊落

最正係望住呢個平台花園,望下啲小朋友喺度玩,真係好休閒~
等緊嘢食嘅時候仲可以出去行吓影吓相

講番啲嘢食先

《松葉蟹膏蕃紅花意大利燴飯》$138
醬汁完全同飯粒混為一體,冇多餘水份
而且上檯時非常熱辣辣 值得一讚

但係望番佢個名就完全唔貼題
首先完全食唔到蟹膏嘅味,亦都見唔到
第二亦都係完全見唔到蕃紅花 顏色上亦都唔係好覺
入邊淨係有大量嘅菇粒同洋蔥粒

但係呢度另一款菜式真係令到我好驚喜
《威靈頓牛柳》$188
首先個價錢都唔算貴,平時閒閒地上二百!

威靈頓牛柳

超吸引嘅嫰紅色,大概五成熟

一咬落去成個口感味道都好令人喜出望外 --
首先係超鬆脆又好薄好薄嘅酥皮,充滿牛油香!
牛面嘅菇碎亦有菇香微滲
再咬落去舊牛度,完全冇肉筋纖維嘅阻力,非常爽滑!
明明係完全冇脂肪咁滯,但偏偏好軟嫰可口,好似一舊好爽口嘅劍魚腩咁😋係靚牛柳嘅魅力啊!
雖然牛味唔重,但口感一流,剛好嘅熟度,唔乾唔鞋唔韌,超好食~
即使擺耐咗,口感依然軟滑
而且唔好睇佢好似好細舊,其實兩個人分都好滿足,因為勁厚啖啖肉
Lion Rock
呢度亦有手工啤選擇,邊食多國菜邊支持番本地手工啤😂

整體嚟講雖然科學園冇咩事都唔會入去,但呢間餐廳真係幾值得去,環境舒適開揚,
好適合拍下拖傾偈、同friend hea下一個晏晝,
食物質素高,對得住價錢,
威靈頓牛柳好正!
食完仲可以行下花園平台、周圍影下相,超級好feel!
如果嚟開真係幾推介大家試下😚
松葉蟹膏蕃紅花意大利燴飯
$150 (Dinner)