2019-06-22 80 views
約咗朋友喺銅鑼灣食飯,佢話想食台灣嘢,本來仲打算上網 Search 下,看看有甚麼選擇,沒想到友人已經一馬當先,帶咗我去世貿中心入面嗰間「茶木‧台式休閒餐廳」。原來朋友一向是「茶木」的粉絲,尤其喜愛店裡的甜品,如蜜糖磚塊和竹炭吐司等,所以想趁機來再回味一下。 餐廳走休閒小清新風格,門面用上柔和嘅水藍色為主調,而室內設計則以海洋為主題,配上一室柔和的燈光,營造出自然舒服的氛圍。由於這天天氣比較熱,所以入座後,第一時間先揀飲品。我點咗杯西瓜柳丁蘆薈 ($43),而朋友就揀咗藍莓希臘式優格特飲 ($44)。柳丁蘆薈用上西瓜、鮮橙及蘆薈炮製而成,入口西瓜味非常突出,而且入面仲有粒粒蘆薈果肉,真材實料,既清新又解渴。友人很慷慨,讓我試咗佢嗰杯藍莓優格,質感很 creamy,帶藍莓果香,味道酸酸甜甜,幾醒胃。至於食物方面,由於友人是「茶木」嘅常客,所以今次點菜的任務就一於交由她發板。 先來一客黑醋味醂豬軟骨 ($68),看過餐牌,原來這款菜式是新出品,成品以小火爐烘著上桌,讓豬軟骨保持溫度,做法實在窩心。豬軟骨非常大件,肉質很軟很腍,吃到啫喱狀的軟骨,入口甘香幼滑,骨膠原豐富。至於配料就有洋蔥、紅
先來一客黑醋味醂豬軟骨 ($68),看過餐牌,原來這款菜式是新出品,成品以小火爐烘著上桌,讓豬軟骨保持溫度,做法實在窩心。豬軟骨非常大件,肉質很軟很腍,吃到啫喱狀的軟骨,入口甘香幼滑,骨膠原豐富。至於配料就有洋蔥、紅蘿蔔同白蘿蔔,配埋豬軟骨食,味道變得更香甜。
接著是一客蚵嗲肉碎泡飯 ($82),原粒的飯夠飽肚,軟腍而不失韌感。而主角蠔仔更是鮮美甘香,外形脹卜卜,顆顆飽滿,又肥又鮮甜,而且份量勁多,令人吃不停口,加上泡飯入面加咗芫荽同肉碎,令味道更濃郁,撒上一點胡椒粉吃,口感很豐富。
甜品本來還以為朋友會揀蜜糖磚塊或竹炭吐司,估唔到友人今次有新目標,就係呢款新出品黑白配三味吐司條  ($50)。吐司條以金色小鐵桶盛著,上桌時還配有三款醬料,包括巧克力優格、白雪糖漿及起司奶蓋。兩款吐司條都非常好吃,鬆脆感十足。巧克力優格質感輕柔細滑,不過就稍嫌朱古力味不夠濃郁;白雪糖漿甜度剛好;而起司奶蓋就帶絲絲鹹香與奶香,以吐司條沾著來吃,直教人食指大動。
整體來說,食物水準真的不錯,不但碟頭足、選擇多,而且價錢合理,幾適合同朋友放工後嚟食下飯、傾下偈。
2019-06-19
$158 (Dinner)