2016-08-23
今日有好節目, 準備下午計劃三點鐘和好朋友去遊覽太子的 "雀仔街" 及行 "花墟", 好閒情 ! 時間尚早我們選擇去九龍城, 因為這區有很多不同形式餐廳可以考慮.朋友話想吃韓式食品, 我推介去太子道西 "炑八韓烤" 午餐, 因為這餐廳是連鎖店, 食物款式多, 而質素有保証. 餐廳在一樓, 打開电梯門.....己有美少女歡迎妳. 餐廳面積很大, 地方闊落, 園林設計, 裝飾和環境不錯. 有卡座, 圓枱, Video 不停播送韓國流行音樂 !!店員送來彩色餐牌, 午餐有韓燒; 午市套餐定食共有八款, 分為兩組價錢, 都包韓式前菜兩款和湯. 真抵食 !!我們点了午餐 炑八牛肋骨煲 及 選了一個套餐定食, 大家共享。枱上備有自助開水, 方便即時飲用 !但我們也叫來兩杯特飲, 因為点了午餐, 另加 $6 便可選一杯, 真抵飲! 我叫的是 士多啤梨梳打, 賣相好靚的飲品, 並有新鮮士多啤梨, 梳打夠冰凍, 清涼! 朋友較保守, 点了奇異果茶, 味道少甜, 杯內也有切片的奇異果, 有咬口. 大家齊碰杯. 店員好快就送上前菜, 醬油, 韓式清湯.前菜有大白菜泡菜, 微酸
朋友話想吃韓式食品, 我推介去太子道西 "炑八韓烤" 午餐, 因為這餐廳是連鎖店, 食物款式多, 而質素有保証. 餐廳在一樓, 打開电梯門.....己有美少女歡迎妳. 餐廳面積很大, 地方闊落, 園林設計, 裝飾和環境不錯. 有卡座, 圓枱, Video 不停播送韓國流行音樂 !! 店員送來彩色餐牌, 午餐有韓燒; 午市套餐定食共有八款, 分為兩組價錢, 都包韓式前菜兩款和湯. 真抵食 !! 我們点了午餐 炑八牛肋骨煲 及 選了一個套餐定食, 大家共享。 枱上備有自助開水, 方便即時飲用 ! 但我們也叫來兩杯特飲, 因為点了午餐, 另加 $6 便可選一杯, 真抵飲!
前菜有大白菜泡菜, 微酸帶少辣, 添開胃! 另一個是海帶和青豆, 海帶爽口份量多, 配少許芝麻油, 更香又惹味! 韓式清湯, 內有紫菜和肉粒, 清甜, 味道適中. 不錯 ! 牛肋骨煲: $68-
很傳统的韓國食物, 用保温鐵鍋上枱. 配前菜, 白飯和湯. 牛肋骨肉質好, 炆得很稔又入味. 牛肉味重, 含豐富骨膠原. 牛肋骨份量多, 配有紅蘿蔔, 薯仔好味又好食. 並有蛋絲鋪在面上, 賣相很好.飯大大碗, 面有紫菜和芝麻, 很香口.
鐵板泡菜芽菜豬肉炒粉絲:
用鐵板盛載, 又熱又大碟, 有豬肉絲, 芽菜, 洋蔥, 泡菜和粉絲. 粉絲很滑, 煙靱, 十分入味.
豬肉炒得很香, 泡菜甜辣度適中, 把醬汁混合一起, 口感特佳. 非常香口惹味! 總括, 此店食物好味, 份量大又抵食. 座位寬落, 店員有禮.
埋單免加一小費, 附合經濟原則, 真窩心 !! 要再來.