2020-09-15
喺而家粵式餐廳越來越多嘅情況下想搵到正宗小小嘅其實都有一定嘅難度嘅。 最近灣仔開咗一間新嘅餐廳叫做春嬌, 個名都真係零瀉夠特別但含意應該就係代表着春天嘅味道, 要知道越南野嘅精髓在於用調味料嘅恰到好處, 再加上特別嘅配料例如薄荷同埋洋蔥, 所以先可以令到普普通通嘅食材升華到春暖花開嘅感覺.首先要推薦一下小食, 就例如最出名嘅炸蝦卷, 脆得來又唔油,但有同我哋食嘅春卷最大唔同嘅地方就係在於皮要整到好鬆脆,入面在夾雜少少嘅洋蔥同埋水嘅菜令到口感提升唔少之後有食開越南野嘅朋友都應該會知道越式春卷嘅吸引力,裏面包住嘅全部都係素菜特別有木耳提升爽脆, 呢啲小食全部都一定要織布即食先可以保持最好嘅口感, 老闆亦都非常之體貼會逐樣介紹唔同嘅配料點樣可以令到個味道係最好嘅時候享用。煮食嘅話我會推介火車頭湯金邊粉 ,火車頭即係大部份嘅配料都有,。而呢一度嘅火車頭就包含牛丸同埋牛筋, 再加上一片片好薄嘅生牛肉,再配合精心烹調嘅牛骨湯,飲落去淨係感覺到樓嘅原味先甜,一定要加埋喺張枱隔離嗰三樽好特別從來未見過嘅調味粉, 加咗落去會令到味道有另一番特別而且與眾不同。