2020-11-07 931 views
話說公司有一個老同事光榮退休, 咁佢本身都好關照同事們, 所以大家都好不捨得佢嘅離開, 不過到左最後一個工作日, 大家都好有感觸, 而佢對我地最後嘅照顧就係買左10個檀島嘅蛋撻比我地食了就咁睇個包裝盒都好有一種細個樓下港式茶餐廳連西餅部嘅情懷, 佢嘅其他分店我就冇咩機會試下, 主要都係食灣仔呢間咁檀島嘅蛋撻就只係得酥皮, 張相實情係經過4個小時之後先影, 但就張相黎睇, 佢嘅酥皮一層一層, 厚重, 脆口, 唔會因為放得耐而滲出油膉味, 不過我今次忘記影個撻底, 想話比大家知連張蛋撻紙都係冇油跡, 我都唔知道呢度嘅老師傅有咩秘方可以令到d 蛋撻放左咁耐都重係脆口, 香滑咬開就會見到蛋撻漿填滿整個撻皮, 蛋撻漿嘅味道比一般奶油皮嘅蛋撻為重, 而口感對比坊間蛋撻算比較實在, 味道都係比較甜, 而酥皮就厚, 鬆, 脆, 而比較乾身, 老實講, 如果食呢度嘅蛋撻, 絕對係要加番杯熱奶茶先得今餐就有人請, 此情無價btw, 蛋撻1個10蚊

今餐就有人請, 此情無價
btw, 蛋撻1個10蚊
TakeAway