2022-06-19
📌米九十Cafe Iki~馬灣長途跋涉嚟到馬灣 終於有種去旅行嘅感覺😍坐落喺民居 門面設計真係好吸睛🎏平日下晝去都滿座 記得提早預訂‼️想坐門口位記得提早啲DM店家 留意逢星期二三休息~其實入邊裝修亦都好日系 有大概六至七張枱食物方面都幾多選擇 有定食、輕食同甜品👅不過定價偏高 而且用餐時間限時90分鐘影相係幾開心嘅 不過未必會再去😂1️⃣ 初榨橄欖油浸雜菌拌意大利菠菜芝士餃子𝗥𝗮𝘃𝗶𝗼𝗹𝗶 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗥𝗶𝗰𝗼𝘁𝘁𝗮 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗽𝗶𝗻𝗮𝗰𝗵 $𝟭𝟮𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)平時都比較少食意大利菠菜芝士餃 口感幾特別🤩不過要盡快食 唔係嘅話會覺得好乾!特別鍾意佢下面嘅雜菌 味道比較濃🍄份量唔算好多 性價比偏低🥲2️⃣ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗥𝗼𝗹𝗹 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟯𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)卷蛋控見到有得揀卷蛋梗係要食😗蛋糕體濕潤 中間夾住紅豆抹茶味唔算好濃 但唔會太甜🍵呢個價錢要求唔可以太高😂3️⃣ 𝗢𝗿𝗮𝗻𝗴𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗵𝗶𝗽𝘀/ 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗧𝗲𝗮 𝗠𝗮𝗱𝗲𝗹𝗲𝗶𝗻𝗲 $𝟭𝟲-$𝟭𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)一共有三款味道可以選擇 分別係檸檬、伯爵茶同香橙朱古力🤘🏻今次試咗香橙朱古力同伯爵茶 似食咗蛋糕
長途跋涉嚟到馬灣 終於有種去旅行嘅感覺😍
坐落喺民居 門面設計真係好吸睛🎏
平日下晝去都滿座 記得提早預訂‼️
想坐門口位記得提早啲DM店家 留意逢星期二三休息~
其實入邊裝修亦都好日系 有大概六至七張枱
食物方面都幾多選擇 有定食、輕食同甜品👅
不過定價偏高 而且用餐時間限時90分鐘
影相係幾開心嘅 不過未必會再去😂
平時都比較少食意大利菠菜芝士餃 口感幾特別🤩
不過要盡快食 唔係嘅話會覺得好乾!
特別鍾意佢下面嘅雜菌 味道比較濃🍄
份量唔算好多 性價比偏低🥲
卷蛋控見到有得揀卷蛋梗係要食😗
蛋糕體濕潤 中間夾住紅豆
抹茶味唔算好濃 但唔會太甜🍵
呢個價錢要求唔可以太高😂
一共有三款味道可以選擇 分別係檸檬、伯爵茶同香橙朱古力🤘🏻
今次試咗香橙朱古力同伯爵茶 似食咗蛋糕仔咁
口感不是外脆內軟 而且偏乾身😅
香橙朱古力味道比較特別 亦都有朱古力脆脆喺入邊🍫
4️⃣ 𝗢𝗰𝗲𝗮𝗻 𝗩𝗶𝗲𝘁𝗻𝗮𝗺𝗲𝘀𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟬 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
漸層嘅效果好靚 上層奶泡濃郁☕️
咖啡味道偏酸 味道唔算好特別
5️⃣ 丸久小山園宇治抹茶拿鐵𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
賣相幾可愛 有隻木匙羹擺喺上面😙
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10
🍴: 米九十
📍: 馬灣馬灣大街村中243號地舖
🔍: 10:00-17:00 (Thurs-Mon) *TUE-WED OFF*