2021-10-05 64 views
辣辣屋 - 粉嶺估你唔到又幾好味喎 話說鐘意食烤魚既媽咪就快生日❤,但係想食烤魚第一時間諗到既地方都係油尖旺哩啲美食天堂,作為一個北區人表示淡淡既哀傷..車費又貴又好遠🥲聽朋友講粉嶺有間好好味既烤魚,即刻捉埋媽咪衝去食下先😋 鋪頭入面既牆壁有好多好大既畫,畫晒所有招牌食物😋其中畫最大幅最重點必食既就係烤魚啦🤣!店員好有禮貌推薦邊款烤魚岩唔食得太辣既我地🤤我地order左個老壇酸菜烤江團魚、蒜燒茄子同埋蒜燒廣島蠔😋再睇睇個餐牌發現到個好特別嘅飲品🤣🤣叫做“估唔到好味青瓜梳打”!個名咁有gimmick咁得意😳一於就試下有幾估唔到先🤣! 蒜燒茄子($38/碟)哩碟前菜放落枱嗰刻驚艷左我地兩母女既眼球😳第一次見咁長既燒茄子!真係原條切開邊用蔥蒜燒熟!貨真價實😆而且燒茄子好難得做到既係唔燶底😍火侯掌控好有技巧!係可以連皮食既level😚茄子熟得岩岩恰到好處,筷子夾起一梳容易撕開🤤茄子肉嫩軟綿綿又冇渣🍆係我地食過最好味既蒜燒茄子😋而且價錢唔貴合理!絕對係CP值極高既大力推薦❤❤❤❤❤ 蒜燒廣島蠔($48/2隻)廣島蠔幾大隻😍啖啖肉好鮮味!加上蒜燒既配搭根本就冇得輸🤤仲要熱辣辣岩岩燒起🔥上菜既時候仲
辣辣屋 - 粉嶺
估你唔到又幾好味喎

蒜燒茄子($38/碟)

蒜燒廣島蠔($48/2隻)
廣島蠔幾大隻😍啖啖肉好鮮味!加上蒜燒既配搭根本就冇得輸🤤仲要熱辣辣岩岩燒起🔥上菜既時候仲見到醬汁有微弱起泡泡😍即叫即燒新鮮又美味!肉質鮮嫩岩岩好熟得黎又唔老唔韌😳蠔既鮮味就好似直接滑入抵受唔住誘惑既喉嚨一樣🤤舐舐脷推薦😋😋😋😋

老壇酸菜烤江團魚($298/爐)
店員將個爐搬出黎既時候,已經聞到老壇酸菜既酸香味道👃🏻刺激味蕾增加口水分泌🤤急不及待想開餐啦🤣江團魚肉質嫩滑。少骨。鮮甜。容易夾開分黎大口大口食都唔怕!大大塊金黃色色澤既酸菜吸收晒魚肉鮮味湯底,食落爽脆鮮甜非常開胃!再將酸菜夾埋魚肉一齊食,酸菜既香。脆。同埋魚肉既嫩。滑。簡直係將江團魚既鮮。嫩。爽。滑。一剩不漏地吊晒出黎!估唔到條魚咁大條,一人一啖 好快同媽咪兩個人食晒啦!剩下既仲有啲洋蔥同香菜等配料,但係配菜們係我地同條魚搏鬥既時候,飛舞旋轉咁索晒魚湯肉汁之後,瞬間由配角變左做主角🤣最後所有烤魚爐中嘅食物一掃而空😆乾乾淨淨咁比店員收走啦!🌟🌟🌟🌟

估唔到好味青瓜梳打($36/搾)
哇!哩個梳打真係梳打如其名🤣估唔到佢係咁好飲!我order哩個飲品原本係因為好奇個名咁得意🤣但係真係估佢唔到咁好飲咁抵飲!
話說我地order個陣以為份量係以杯計算!多得店員溫馨提醒原來係一大搾既份量😳真係超。級。抵。飲。呀!😍份量可以斟到4大杯🥤🥤🥤🥤4大杯可以大大滿足我地食烤魚既消暑需要😋味道方面有青檸既酸酸甜甜+有少少薄荷味點綴🍸梳打水入面有細切青瓜粒🥒飲落有啲咬口豐富層次😚仲有青瓜既fresh感覺!解渴得黎又開胃🤤令我地越食越滋味😋今次好奇寶寶不中伏!仲有喜出望外既驚喜享受😋連媽媽都讚好👍👍👍👍👍

今餐真係抵食又好味🤤住北區的人有福了!CP值咁高既烤魚又係屋企附近!一來一回都慳返一大截時間同金錢🤣一定要再encore😋👍🔥🔥🔥🔥🔥
  • 老壇酸菜烤江團魚
  • 蒜燒廣島蠔