2017-07-22
收到公關公司試食邀請,同老公o係尋(21-7-2017 Fri)晚,同老公o黎試食,我o地預o左o野食唔平, 睇睇menu,嘩!真係貴到飛起,鬼咩,成間酒樓唔大,一晚最多只可做兩轉生意,唔貴就假.而由於budget所限,所以我o地只可以叫每位$268.00,兩位起o既仲夏超值宴食,有:1. 東海兩小碟,青瓜海蜇同脆皮燒腩仔青瓜海蜇,重有啲雲耳o係底,三樣o野都甜甜辣辣同爽口;海蜇重係好細隻o既水母頭剪o左啲鬚.味道: 4分--->3.5分脆皮燒腩仔,仍然暖暖地,皮鬆脆,但四件好鹹,四件就o岩o岩好唔過鹹,可以蘸佢o地開稀o左o既芥末食.肉o既口感係o岩o岩鬆化.味道: 4.3分--->3.8分2. 濃湯菜膽燉翅打開睇,顏色咁淺,點會係濃湯?食落,只係比滾水多o左啲菜味,要落好多醋食,其實有冇落料去燉?而翅係彈牙o既.味道: 0.6分--->0.1分3. 蒜蓉蒸波士頓龍蝦(每位半隻)呢個等o左幾耐吓至到,見到個鉗好大個,亦嗅到好香,佢o既蒜蓉加豉油味道o岩o岩好,唔會太鹹; 龍蝦新鮮味道濃郁鮮甜,係唔錯o既,不過略為蒸過o左火.味道: 4.5分--->4分
1. 東海兩小碟,青瓜海蜇同脆皮燒腩仔
青瓜海蜇, 重有啲雲耳o係底,三樣o野都甜甜辣辣同爽口;海蜇重係好細隻o既水母頭剪o左啲鬚.
味道: 4分--->3.5分
脆皮燒腩仔, 仍然暖暖地,皮鬆脆,但四件好鹹,四件就o岩o岩好唔過鹹,可以蘸佢o地開稀o左o既芥末食.肉o既口感係o岩o岩鬆化.
味道: 4.3分--->3.8分
2. 濃湯菜膽燉翅
打開睇,顏色咁淺,點會係濃湯?
食落,只係比滾水多o左啲菜味,要落好多醋食,其實有冇落料去燉? 而翅係彈牙o既.
味道: 0.6分--->0.1分
3. 蒜蓉蒸波士頓龍蝦(每位半隻)
呢個等o左幾耐吓至到,見到個鉗好大個,
味道: 4.5分--->4分
而食到呢o度都開始飽.
4. 蠔皇花菇伴玉掌
呢個係第6個到o黎o既菜色,由於怕凍o左,所以先食呢個.
味道: 4.5分--->4分
5. 上湯浸時蔬
呢個係同蠔皇花菇伴玉掌一齊到, 我嗅到薑o既味道,食落,我覺得生得滯,呢隻唔係菜心苗,開始有少少渣,應該要再浸熟啲;但個”上湯”味道反而唔錯.
味道: 4分--->3.5分
7. 韭菜煎餃子
呢個係第5個到o黎,一人一件, 包得靚,食落, 韭菜都幾多,但冇乜韭菜香而且….好甜.甜係砂糖o既甜,呢個係甜食嗎?
味道: 1分---->0.5分
6. 紅燒乳鴿(每位半隻)
呢個係第4個到o黎,但我o地放到最後至食,因為佢橫豎都已經攤凍o左.顏色靚, 食落,個皮仍脆,入味但o岩o岩好唔鹹,仍有空間蘸喼汁同淮鹽食.
味道: 5分--->4.5分
8. 楊枝甘露
食完晒後,我o地就叫佢o地上楊枝甘露,
顏色好靚, 食落,稠杰度o岩o岩好,芒果味唔弱,甜度o岩o岩好又不失奶香.裡面有芒果肉,西米同祿柚.芒果肉唔酸;,西米爆珠,應該唔係西米,而係用o左爆珠o個類;碌柚肉有啲澀,係唯一o既美中不足.
味道: 4.7分--->4.2分
環境:
開張冇耐,梗係好光猛,但主通道凹凸不平,行過要小人啲.
價錢:
唔知佢點解,我見到張單係$599.60.
由於我落單時已經俾o左邀請信佢o地,所以佢o地事前已經知我o地係試食,呢篇食評o既分數係扣o左啲.