2018-11-17
身為上海人,對上海菜情有獨鍾,以前成日都會周圍去搵上海嘢食,但係近來食多咗其他國家嘅菜之後就少食咗啦。最鍾意就係擔擔麵,因為太鍾意花生醬同埋辣,佢啱啱好結合左兩樣我最鍾意食嘅嘢,加上呢間餐廳用嘅係好煙靭人嘅幼麵,就成為左我最鍾意嘅組合,好濃好好味!年糕都因為係好煙靭嘅食物所以我都好鍾意食,特別係將炒嘅口味,肉汁會浸入去濃味嘅醬汁入面,包住年糕,perfect!!小息就最鍾意雞絲粉皮嘅麻醬,你間餐廳完全唔會吝嗇芝麻醬,俾咗好多而且粉皮好幼滑,食得好滿足!仲有我最愛嘅小籠包啊!見到牆上面張poster已經feel到佢個小籠包嘅湯汁會爆出黎,果然皮薄多汁,而且湯唔會太油膩好鮮甜,肉嘅份量都剛剛好,真係一個人食兩籠都得呀!由細到大都好鍾意食銀絲卷,加煉奶真係好好食好好食最後嚟到上海菜館點嘅甜品高力豆沙,圓波波型見到已經覺得好治癒,不過略嫌佢有啲太粉而且豆沙唔夠多,不過呢個甜品真係好難整所以完全體諒嘅。
擔擔面
上海炒年糕
雞絲粉皮
小籠包
銀絲卷
由細到大都好鍾意食銀絲卷,加煉奶真係好好食好好食
高力豆沙