2019-05-09
今日去試SOGO對面黃金廣場的粥底火鍋。朋友仔食過介紹我話必試喎,唔講都真係唔知呢個商場開左火鍋店,原來係今年3月新開嘅。遲左放工去到大家已經開曬鍋啦,哇~成枱海鮮!仲要只係上左一半咋,肉類都未上!我仲以為$198試食係快餐店個種,每樣少少試下味,完全估唔到係咁足料!最興奮嘅係,原來唔係我想像個種蒸氣火鍋再加粥,而係食店一早淆好左煲粥,將粥同粥水分開,以粥水做鍋底,最後完曬個火鍋,先將個棉粥放返入個精華粥底入面,成件事真心驚喜。佢地有教學教點煮個粥(落左咩先),枱面有曬每樣食材煮幾耐,有埋計時器,我地幾個平日少煮海鮮嘅,都唔駛估估下推介:1)海蝦上到枱都仲識跳,要用碗蓋實嘅,原來每日下午5:00先返貨(這店只做晚市)真心新鮮2)鮑魚好鮮味(竟然有鮑魚!)我地用黎煲鮑魚雞粥3)A4和牛好香,但豬腩片仲好味,估佢唔到4)竹蔗水個味同出面真是唔同,職員姨姨推介必飲話明沒加糖精,係落紅糖煲,好有家的感覺,40蚊唔駛一杓可以有6杯,自家出品,我飲完勁問佢地有無得外賣(可惜沒)5)佢地嘅調味沙薑必試,唔多講~因爲出面沒呢種調味料6)全個鍋係粥水底,沒鹽沒味精,全吸收食材嘅鮮味,但本人鐘意濃味嘅,最
推介:
2)鮑魚好鮮味(竟然有鮑魚!)我地用黎煲鮑魚雞粥
3)A4和牛好香,但豬腩片仲好味,估佢唔到
5)佢地嘅調味沙薑必試,唔多講~因爲出面沒呢種調味料
6)全個鍋係粥水底,沒鹽沒味精,全吸收食材嘅鮮味,但本人鐘意濃味嘅,最後都係要問職員要鹽
總結:5個女仔食到最後都食唔落個粥,實在太豐富,如果想食火鍋又唔想太膩,呢個海鮮為主,多菜少肉無味精嘅粥底火鍋真係好啱大家。$198試食係超級抵食,唔知新張優惠做到幾時。當日去個場都唔滿唔駛等位,但朋友話佢假期黎個次係爆曬~