2018-12-01
朋友話帶我去一個特別嘅地方飲茶,本身我諗緊飲茶唔係通常淨係喺茶樓飲嘅咋咩但係佢帶咗我嚟花丸,估佢唔到又有點心可以食喎!未入到去齋睇門面以為係食鐵板燒肉定食嗰啲......點知午市又有中華料理點心套餐,我哋叫咗1號餐入邊有燒賣、蝦餃、鮮竹卷、糯米雞、山竹牛肉、叉燒包、奶皇包先講燒賣,燒賣入邊真係啖啖肉,仲好爽口……之前有食過一啲燒賣啲肉係梅嘅,但係呢度嘅燒賣就好爽口,而且個皮都好薄~蝦餃:皮薄餡靚,啲蝦好似唔駛錢咁,塞滿左個 蝦餃!蝦肉夠爽!山竹牛肉:呢粒山竹牛肉真係好大粒!食到有芫荽,過足口引~糯米雞:糯米雞嘅糯米夠晒煙銀,而且啲餡都有好多,出邊食嘅糯米雞通常都淨係好多糯米,入邊唔夠料,成隻雞都會唔夠味。但係呢度嘅糯米雞入邊有好多料,配埋糯米食簡直一絕!奶皇包:而家好多酒樓都鍾意出流心奶黃包~但係其實我麻麻哋鍾意食流心奶黃包,呢度嘅奶皇包就唔係流心嘅,不過都有好重嘅奶黃味另外分別叫咗烏龍茶同埋熱枸杞菊花茶~夠晒明目養身生~唔似普通茶樓咁淨係有普洱、香片、鐵觀音……有好多唔同嘅花茶選擇!埋單大約$90一位~喺尖沙嘴呢個區域來講都真係唔錯!推薦大家黎食
但係佢帶咗我嚟花丸,估佢唔到又有點心可以食喎!
未入到去齋睇門面以為係食鐵板燒肉定食嗰啲......
山竹牛肉:呢粒山竹牛肉真係好大粒!食到有芫荽,過足口引~