2022-10-23
🤩好開心呀!估唔到喺香港都食到正宗嘅台灣古早味蛋糕😍軟綿綿,超好味!咁啱經過深水埗,見到有間小店竟然有賣好多特別口味嘅古早味蛋糕🍰,標榜低糖小油,材料天然,無防腐劑,👶🏻小朋友都食得,所以就買左兩個好特別嘅口味返屋企比小朋友試下🤣🤣店員仲好熱心咁講解💁🏻♀️,小店嘅蛋糕以台灣最傳統嘅”水浴法”製作而成,即係格水焗大約3️⃣小時先焗好,比坊間一般嘅焗蛋糕用多幾倍時間先完成到㗎~所以口感同出面賣嘅好大分別😳就算係台灣都唔太多蛋糕店會用水浴法製作咁話🧐好!等我拿拿臨拎返屋企試下有咩唔同先🤩我買左一個班蘭味加特級骯髒面,同埋芝士咸蛋肉鬆味,一甜一咸🤣呢個組合好特別,但味道出奇地夾😍班蘭味好出,小朋友都好鍾意食,一啖接一啖好快清左。而我就鍾意食芝士咸蛋肉鬆味,咸咸甜甜,又唔會太漏,味道配搭得好過引🤣蛋糕食唔晒可以放雪櫃,我覺得雪完之後食仲好味😍,個口感有啲似食雪糕,因為佢真係好綿好軟🤣大家經過呢間小店都可以試下