2015-01-01 1115 views
今晚同朋友們一齊去睇Sammi 演唱會過除夕, 真係諗起都興奮!晚上等齊人到尖咀開餐, 呢D咁既大時大節都預計到成條街都係人架喇, 所以搵食都甚為艱難.最後得朋友介紹到上樓食店碰個運氣吧!原來都有唔同分店既~~~其實店舖裝修唔算好華麗, 地方亦唔算大, 就係放置十多張大大少少的餐桌吧.可能我地上去既時間尚早, 就只有我地一檯客人.越晏就見到其他客人光顧.好, 開始介紹食物吧~~拼盤內包括:春卷, 粉卷, 扎肉, 薰蹄, 蝦片豬肉, 烤豬肉濱海款式都算多, 味道也很好, 因為我地有五人的原故, 未能盡試所有, 有食既, 再可品評.粉卷: 入口還真的夠暖, 所以粉皮好嫰滑, 入面亦包上不同餡料, 有蝦仔,少許肉碎, 葱, 上面有兩條扎肉等~烤豬肉濱海: 肉味好夠, 所謂濱海即用粉絲墊住~~扎肉: 從來都唔識點形容扎肉味, 哈哈, 總之就好食啦!芥蘭清甜爽脆!!! 咸魚味其實唔重, 反正自己唔好, 所以冇乜所謂.估唔到雞翼係有全翼咁大隻架!!上面舖滿蒜茸, 好香, 好脆, 熱辣辣, 而且肉質好嫰滑, 一D都唔乾! 好味!好穩陣既一款菜式, 而且份量好夠, 但個人認為味道偏淡~~咖喱煲除左有牛
所以搵食都甚為艱難.
最後得朋友介紹到上樓食店碰個運氣吧!
原來都有唔同分店既~~~
可能我地上去既時間尚早, 就只有我地一檯客人.
越晏就見到其他客人光顧.
好, 開始介紹食物吧~~
越式拼盤
烤豬肉濱海: 肉味好夠, 所謂濱海即用粉絲墊住~~
扎肉: 從來都唔識點形容扎肉味, 哈哈, 總之就好食啦!
咸魚炒芥蘭
蒜茸牛油雞翼 (6件)
估唔到雞翼係有全翼咁大隻架!!
雞絲炒金邊粉
好穩陣既一款菜式, 而且份量好夠, 但個人認為味道偏淡~~
咖喱牛腩煲
咖喱煲除左有牛腩外, 煲內原來仲有粉絲添, 索晒D咖喱汁勁入味!
蒜茸包
隨咖喱煲附送蒜茸包, 點餐時, 曾經問過有幾多件包, 職員答4件,
但後來上菜時, 就見有6件, 大家當然喜出望外啦!
可能見我地5個人唔夠分, 所以多加2塊包俾我地, 嘿嘿, 好貼心!!
龍眼冰
飲品有買一送一, 原本我叫左一杯龍眼冰, 可能唔係我預計既味道啦, 我諗住係黃色一杯, 甜甜地好清的味道 (即在泰菜館飲開既味道), 呢杯卻係用梳打水加入龍眼肉, 同一D酸酸地既料O係入面 (可能係梅子), UM....最後我還是同朋友換左一杯椰汁紅豆冰吧. 紅豆冰加入好多紅豆, 好飲得多!!

整體黎講, 食物質素比想像中好味, 價錢亦大眾化!!!

火車頭
2014-12-31
$110 (Dinner)
Celebration
New Year's Eve