2017-10-03 2114 views
雖然時不時都出來食飯,都係食來食去都係大路嘢食,但係去食私房菜真係少之又少,數得出不足十次內,除咗間間私房菜係菜式上各有不同,而且仲會有不同計算方法,形式上都好多例如按人頭計再俾多小錢或者俾一筆錢由佢發板菜式,真係豐儉由人不過都要有最低消費,才可以吃到今次就同朋友一齊去咗觀塘敬業街,一座工廈去品嚐一下私房菜,我都唔知菜式係由我朋友話事,定係由呢度老闆話事,真係好期待今餐食乜餸等齊人就開始上菜先來係滋味拼盤,有拍黃瓜食落香辣,海帶爽滑清甜,雲耳爽口開胃,腩肉入口嫩滑有質感再來係富貴黃金大海蝦配牛油芝士伊麵底,鹹蛋黃已包住大海蝦,咬一啖大蝦已食肉質彈牙鮮甜再加鹹蛋黃香甜,當然唔少得食番啖伊麵咁先完美其後係清燉海皇湯,一睇到湯面冇油就知道好嘢,入口鮮甜,湯料十足,真係飲一碗都唔夠喉飲完個靚湯,又到淸蒸海東星,東星蒸得時間啱啱好,肉質自然香滑鮮甜,就算平時唔食魚嘅我都要食番一件才滿足,入口滑溜又啖啖肉食完一輪海鮮又輪到肉時候出場,紅燒東坡肉,肥豬肉燜得晶凝通透,放入口中已慢慢溶化,食落又唔肥膩,仲食到香甜嘅脂肪之後輪到星加坡橋底辣蟹,配香脆油炸鬼,我都係第一食到用湯汁煮橋底辣蟹,平時食開都係乾

之後輪到星加坡橋底辣蟹,配香脆油炸鬼,我都係第一食到用湯汁煮橋底辣蟹,平時食開都係乾身,好啦又試下味道如何,當然先食蟹肉肉質鮮嫩之餘又吸收咗湯汁,食落幾惹味,而香脆油炸鬼沾上酸酸辣辣香濃湯汁又幾滋味,未食仲以為係酸辣湯食落又唔係又真係估唔到

另一款係山東雞配秘製醬汁,雞肉外面香脆內裏軟滑肉味香濃,點埋醬汁更好味
食埋呢度餸又差不多去到尾聲,再來係瑤柱蛋白炒飯同精美甜品抹茶餅,熱辣辣抹茶餅面層已灑滿芝麻,未入口已聞到抹茶香味,咬落香脆又食到芋蓉香甜,真係一個唔錯美食必點

又品嚐咗一餐用心製作私人房菜。
$400 (Dinner)