2022-05-06 151 views
難得晚市堂食開返,終於都可以去大擦一餐,不嬲都好鍾意食日本嘢,之前經過大埔墟裝修好日本系嘅一鳴丼食堂,都一直好想試吓,今晚經過喺門口睇完餐牌之後,就衝入去試吓🤩呢度除咗吧枱位置,另外仲有二人枱四人枱位置選擇。牆上櫃上仲有好多日本清酒、飾物及壁畫作為裝飾,感覺到好濃厚嘅居酒屋氣氛。店員好快就俾咗兩杯熱茶我哋,一邊揀嘢食一邊飲啖茶暖下胃。餐牌上嘅丼飯圖文並茂,睇到都覺得好吸引,總共有八款選擇。見到呢度嘅壽司有成25款咁多選擇,即刻要買返幾款試吓,我哋一口氣就叫咗四款,每款壽司有兩件。三文魚腩壽司每一次食日本嘢都會叫,鍾意佢嘅腩位夠晒肥美,咬落去又有口感。除咗鍾意食拖羅,亦都好鍾意食免治吞拿魚軍艦,一啖放落口綿綿嘅免治吞拿魚口感,加上外皮香脆嘅紫菜,再點豉油Wasabi,就夠晒Fresh。還有朋友最喜歡嘅炙燒鰻魚壽司,燒一燒確實係特別香,鰻魚亦都好大條有份量,食落去只係有少少骨,啖啖爽脆。炙燒左口魚裙邊壽司同樣都係炙燒後,令魚油滲透出嚟更香,加上香蔥粒伴以豉油一齊食,更加滋味呢。另外再order左幾款熟食,食完我哋二人都感覺好滿足好飽肚了。#大埔一鳴丼食堂 #一鳴丼食堂 #大埔日本菜

呢度除咗吧枱位置,另外仲有二人枱四人枱位置選擇。

店員好快就俾咗兩杯熱茶我哋,一邊揀嘢食一邊飲啖茶暖下胃。

餐牌上嘅丼飯圖文並茂,睇到都覺得好吸引,總共有八款選擇。

#大埔一鳴丼食堂
#一鳴丼食堂