2022-05-09
近呢幾年開始,唔小舊區都開始進行活化發展,陸陸續續有好多有特色嘅小店同Cafe開始進駐,個人覺得呢個改變未嘗唔係一件好事,可以令到好多人會因此而發掘到好多舊區嘅美,而且亦令好多舊區變得更有生氣,土瓜灣亦係其中一個。呢間On the Hill Coffee Bar 早早已經係我口袋必去名單嘅其中一員,佢有三間分店,今次我就揀咗去土瓜灣呢間。鋪頭以白色大理石為主調,一大塊落地大玻璃作為採光,燈光亦夠明亮,整體乾淨舒服,感覺悠閒。• 𝗡𝗼𝗿𝘄𝗮𝘆 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗮𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼($𝟳𝟴):早前見過佢哋有另一個三文魚,牛油果同埋青瓜分別都係以切粒形式上嘅Bagel,但今次到訪唔見有,可能近來餐牌有變,只見有呢款「挪威煙三文魚切片+牛油果蓉Bagel」。個人覺得前者幾有特色,如果真係轉咗而家呢款就較為普通。Bagel係店鋪自家製的,口感唔錯,未到好煙韌,但亦唔會話好難以切開。煙三文魚就做成玫瑰花嘅形狀,雖然唔算好嫩滑,但亦帶有微微煙熏味道,惟牛油果蓉太少,味道唔夠,俾煙三文魚嘅味道搶過牛油果嘅味道,整體不過不失。• 老闆絕不妥協𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲($𝟱𝟰):呢道甜品個名
• 老闆絕不妥協𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲($𝟱𝟰):
呢道甜品個名非常搞笑,應該係想表達老闆對於呢份Cheese Cake嘅用料同埋味道係絕對唔會妥協嘅意思。皆因呢款Cheese Cake係店主「嘔心瀝血」之作,因為佢想研發一款係品嚐甜吃途中又唔會影響到咖啡味道嘅Cheese Cake,所以呢款Cheese Cake有別一般坊間味道濃厚嘅紐約芝士蛋糕,甜味之中微微帶酸,芝士嘅醇香味適中,質感相當柔軟而細滑,餅底係牛油味濃郁嘅曲奇,蛋糕面上仲有啲焦糖脆脆,兩者鬆化又唔會過硬,成個蛋糕感覺輕盈,食完都唔覺得有膩感,相當好味。
• 𝗗𝗲𝗹𝘂𝘅𝗲 𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆($𝟲𝟴):
呢度嘅Dirty,實在係我飲過最喜歡的,令我回味無窮。首先外觀,層次相當分明,同普通「髒髒」Dirty有啲唔一樣,亦絕對係飲得出嘅分別。佢哋以自家製提練嘅濃縮牛奶再加入Espersso,Espresso味道香濃帶少少果香,所以第一啖飲落已經有相當香濃嘅咖啡味,第二啖則飲到好香甜嘅奶味,再不停大啖呷,冷暖感交雜,加上牛奶底非常厚實,實在係一種講唔出嘅好飲。如果喜歡Dirty嘅朋友必定要嚟到訪一試,實在會有震驚嘅感覺,但佢哋屬於每日限量供應,亦算係隱藏版款式,如果假日時間可能就要早少少到訪。
• 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸($𝟮𝟴):
據聞店主其中一個絕不妥協嘅位就係堅持選用Fruity豆,所以佢嘅咖啡都偏果香味重,飲落仲帶少少堅果香,基本正常水準。
呢度俾人一種好悠閒嘅感覺,店員親切有禮,而且相信店家對用料同埋咖啡的確有一種「絕不妥協」嘅精神,所以但願呢度繼續「永不妥協」,好讓我可以閒時到訪支持,而且如果同朋友嚟傾偈嘆啡實在係一個好舒服嘅享受,非常推薦大家過嚟。