我細個嘅時候係住喺沙田。爸爸媽媽成日同我去大排檔食燒乳鴿同雞粥。以前大排檔嘅位置已經改建為商業大廈,童年回憶只可以留喺心入面。同老公去西環探完朋友,經過門面光猛嘅「正牌沙田雞粥」,突然間好想入去試吓,可能係見到「沙田」兩個字,好有親切感。入到餐廳,已經被一份熱鬧氣氛感染。店員熱情地招呼我哋,當我哋係街坊一樣。餐廳有三款招牌菜:紅燒乳鴿 、馳名沙田雞粥同招牌豉油王炒麵。店員特別再推薦小炒王,我哋要試,就當然全部都叫晒啦!🐦紅燒乳鴿 - ($80)乳鴿肥美,一開二,燒得皮脆肉嫩。食乳鴿要用手撕開先夠風味。外面有啲餐廳一開六,切到細細嚿,又乾又嚡,完全唔係嗰回事。🐔馳名沙田雞粥 - ($35/碗 $140/鍋 )一碗已經非常大碗。用上新鮮雞肉,粥底綿,有米香,冇加味精,依然鮮甜。🥢招牌豉油王炒麵 - ($45 )份量相當充足,夠兩人食。炒得乾身,麵條分明,有鑊氣,盡顯大廚實力!價錢只係$45,認真超值!🦐小炒王 - ($90)鮮蝦仁大大隻而且肉質彈牙,魷魚同樣新鮮有咬口。蝦乾屬於「狀元級」我老公自創嘅形容詞😂佢話好難得見到咁多咁大隻嘅蝦乾喺小炒王到出現,餐廳落足本,好有誠意。我哋兩個人,食到

我哋兩個人,食到飽飽,叫埋兩杯凍飲都唔使$300💰,真係好抵呀!

「正牌沙田雞粥」地點方便,沿香港大學站B1出口走,只需2分鐘就到。回憶裡面嘅美食,而家可以隨時隨地再重溫一番啦!
紅燒乳鴿
招牌豉油王炒麵