2014-07-22
同幾個朋友Friday night想放工後搵個就腳嘅地方舒舒服服一齊食飯聚吓, 唔想嘈又唔想食得貴, 又要即日先訂檯, 估唔到係灣仔仲搵到!il Bel Paese開喺樓上, 可能因為咁所以無乜人留意, 上到去唔係好多人。佢做餐廳亦賣意大利食材, 如意粉、橄欖油、紅酒等。餐廳空間佔三分二左右, 可以坐四十人左右。難得樓上舖又望到出面, 對住修頓球場, 感覺幾舒服。佢走causal dining路線, 酒可以直接走去食材果邊揀, full bottle百零蚊有交易。點頭盤可以直接去凍櫃order或坐低點菜。一邊飲酒一邊食頭盤一邊同朋友吹水, 最好係環境輕鬆唔嘈又唔會黑媽媽有壓迫感, 咁先係Friday night!坐得咁上下先叫主菜, 主要係意粉或肉類, 我地咁啱都揀咗意粉。佢既份量好足, 男仔一定夠飽, 女仔可能share再加其他小食好啲。我鍾意佢煮既時間適中而麵質本身有嚼勁, 唔係果啲煮唔熟扮"al dente"。雖然已經飽晒都想試埋個甜品, 試左佢個椰子雪芭同tiramisu。一個清新一個香滑, 視乎有幾飽, 兩個都值得一試。又飲酒又由前菜主菜食到甜品, 每人都係二百蚊鬆啲。如果喺
又飲酒又由前菜主菜食到甜品, 每人都係二百蚊鬆啲。如果喺灣仔金鐘區想夜晚要搵個舒服輕鬆嘅地方食飯, 呢間真係啱晒要求!