2012-08-29 27 views
廣州點心皇係一間點心專門店,位於佐敦廟街,開左一年多,OpenRice 評分高達 3.7,呢度o既點心由擁有超過 20 年經驗o既師傅精心製作早前o係網站用每張$24 o既價錢買左兩張 coupon,每張 coupon 可以換到三款自選招牌點心連兩位茶錢(原價$58),客人可於o係以下每組選擇 1 款點心:第1 組 –潮州蒸粉粿 (原價 $12)鮮竹牛肉球 (原價 $12)芋絲炸春卷 (原價 $14)焗叉燒餐包 (原價 $14)冰凍紅豆糕 (原價 $14)第 2 組 –淡水鮮蝦餃皇 (原價 $22)脆皮鮮蝦腸 (原價 $20)韭黃鮮蝦腸 (原價 $20)鮑魚滑雞粥 (原價 $22)豐料糯米雞 (原價 $20)第 3 組 –鮮蝦菜苗粿 (原價 $18)雞球大包 (原價 $16)蟹皇蒸燒賣 (原價 $18)灼北京菜心 (原價 $16)南瓜滑雞飯 (原價 $18)呢個優惠適用於每日 2:30pm - 3am,無論係下午茶、晚飯抑或係宵夜都用得今次 coupon 有效期長達五個月,我地o係 coupon 到期前兩星期先享用團購優惠呢間點心專門店位於近尖沙咀方向o既一段廟街,我地當晚行錯方向,花

第1 組 –
潮州蒸粉粿 (原價 $12)
鮮竹牛肉球 (原價 $12)
芋絲炸春卷 (原價 $14)
焗叉燒餐包 (原價 $14)
冰凍紅豆糕 (原價 $14)

第 2 組 –
淡水鮮蝦餃皇 (原價 $22)
脆皮鮮蝦腸 (原價 $20)
韭黃鮮蝦腸 (原價 $20)
鮑魚滑雞粥 (原價 $22)
豐料糯米雞 (原價 $20)

第 3 組 –
鮮蝦菜苗粿 (原價 $18)
雞球大包 (原價 $16)
蟹皇蒸燒賣 (原價 $18)
灼北京菜心 (原價 $16)
南瓜滑雞飯 (原價 $18)

呢間點心專門店位於近尖沙咀方向o既一段廟街,我地當晚行錯方向,花左十分鐘先揾到廣州點心皇,見到門口有幾個坐位俾人坐o係度等位,不過當時大約 7:30pm 只有幾枱客人,以平日晚市黎講人流算少

廣州點心皇地方都算闊落,大家坐得較為鬆動,仲有幾張卡位可以選擇,店內天花有特色o既燈飾,近門口放左一個中式大櫃,幾有中國古典味道
我地向店員表示使用團購優惠,之後收到一張團購自選套餐o既點心紙,發覺當晚有幾款點心與團購優惠內容唔同,可能賣清用其他款式代替
,例如韭黃鮮蝦腸轉左蜜汁叉燒腸,鮑魚滑雞粥轉左做豬肚滑雞粥,鮮蝦菜苗粿轉左做鮮蝦炸雲吞,蟹皇蒸燒賣轉左做腐乳灼通菜,仲有灼北京菜心轉左做白灼唐生菜
最後我地兩個人選左鮮竹牛肉球﹑脆皮鮮蝦腸﹑雞球大包﹑芋絲炸春卷、豐料糯米雞同埋南瓜滑雞飯(砵)
呢間點心專門店只提供普洱茶,冇其他款式選擇,不過我地一向歡喜普洱茶,冇得飲水仙或者鐵觀音冇乜所謂

由於點心即叫即蒸,所以落單後大約十分鐘陸續送黎

南瓜滑雞飯(砵)係以小砵裝住o既蒸飯,份量較小,飯質軟硬適中,有o的似食煲仔飯咁,配上南瓜同埋滑雞,南瓜都算淋,o的雞醃得唔錯入味,豉油比較甜,適合用黎撈飯
,不過個蒸砵細左o的,食起上黎要夾晒o的餸先至可以食到o的飯
鮮竹牛肉球一籠有三粒,牛肉球夠大粒,肉質嫩滑又鬆軟
脆皮鮮蝦腸應該係全店最具特色o既點心,用炸米網紙包住鮮蝦粒後再用腸粉皮包裹
,網紙夠脆,o的蝦夠爽,不過唔夠鮮味,同埋粉皮有o的過濕,出現左黏住筷子情況
雞球大包好有份量
,除左有1/4隻雞蛋o係入面,仲有蝦肉,雞肉同埋叉燒,個包都幾軟熟,o的肉冇因為蒸過而變得嚡口,幾嫩滑
芋絲炸春卷o既外表係一條普通o既春卷,但係食入口就有香濃o既芋頭味,除左有一粒粒o既芋頭,仲加左o的冬菇同埋肉碎,春卷外皮脆身,十分可口
豐料糯米雞有雞肉、一舊叉燒、半隻咸蛋黃,雞肉好入味,冬菇夠大隻,糯米夠淋身,又有汁,好好味
呢間點心專門店應該o係旅遊書賣廣告,如果唔係都唔會見到一個西方人家庭黎廟街食點心,佢地飲汽水食中式點心,別有一番風味,仲用手拎住舊春卷放入口添

今次呢個優惠好抵食,$24就可以食到三款正宗廣東點心,而且一張 coupon 仲包兩個人茶錢,若果大家唔肚餓可以兩個人用一張 coupon,選三款點心兩個人分享添,若果日後再有團購優惠應該會再幫襯,試下其他野食

其實呢間點心專門店除左供應點心外,仲有得選擇泰式粉麵,若果一班人黎幫襯,可以部份人食點心,另一o的人叫泰式粉麵,唔駛因為遷就對方口味而唔開心,可算係雙贏局面
呢間點心專門店當晚樓面有三位員工,不過當時客人又唔多,唔知點解佢地提供大排檔式o既服務,雖然店員樂意為客人加茶,不過有位員工比較粗魯,做親野都好大動作,例如o係客人身旁好似沖奶茶咁樣方式替客人加水
,送黎o既點心未放落張檯就鬆手,攪到好多聲響,有o的豉油濺到檯上

商戶推出團購係想吸引多o的人幫襯,不過若果廚房同埋樓面應付唔到額外人流,只會帶來反效果
,另外,雖然我地係$24 買一張 coupon,不過店員入單時呢個餐只係$16.8,由此可見30% (價值$7.2) 要俾團購網站抽佣
,當晚兩位員工知道又係團購客人幫襯後感到無奈,究竟團購 coupon 有冇超賣,團購公司會唔會食水太深,抑或員工想清閒o的,值得大家探討
2011-10-10
Dining Offer