今日終於放假啦,瞓到中午起身食少少嘢就約朋友去九龍公園打波,打到四、五點真係好鬼攰,好耐無咁痛快~ 由於另一半唔得閒,諗住打完波無地方去就叫個老友上嚟食飯傾下偈。問個老友想食啲乜嘢,佢因為喺呢頭返工所以平時都會去附近買外賣,佢話有間外賣店嘅質素好高。收拾細軟後就揸車出發啦,佢介紹呢個地方喺新文華中心,印象中好似嗰度冇咩外賣店,但原來好容易搵,就係行人天橋底就會見到。泊好車之後就一齊行去,去到見到係一間外賣小店,門面都幾乾淨衛生又整齊,大部份餐牌都展示出嚟等人方便選購,佢種類好多元化選擇又多        ,兩個男人基本上都係食個的嘢,但呢段時間又要減肥,最後我哋嗌咗一個沙律、一個飯、幾款串燒同埋兩杯嘢飲。趁呢段時間無乜人就同個靚女職員傾下偈,佢話原來除咗做外賣之外,仲有一啲派對嘅到會提供,老實講款式比較普通連鎖店啲款式多,等咗一陣間所有食物終於都齊晒啦,個職員叫我哋啲串燒要快啲食,咁我哋兩佬梗係拿拿聲揸車返去開餐喇。住得近好快就返到屋企,好彩所有嘢都仲係好熱。趁我老友同隻狗玩緊嗰陣時我梗係不忙影相啦,佢呢度嘅食物賣相每一樣都好吸引,特別係個Papa Red起初仲以為佢溝埋一齊,點知原來

住得近好快就返到屋企,好彩所有嘢都仲係好熱。趁我老友同隻狗玩緊嗰陣時我梗係不忙影相啦,佢呢度嘅食物賣相每一樣都好吸引,特別係個Papa Red起初仲以為佢溝埋一齊,點知原來分左兩層放
,串燒都仲好熱
串燒
,而且個蔥油雞扒飯都好香好吸引。安頓好所有嘢之後我哋就開餐啦~ 開餐啦~
首先二話不說食個串燒啦,由於我最鍾意雞皮所以無人同我爭
雞皮
,就得我獨享啦,嗰雞皮超級香脆,加左少少淮鹽甘香且香脆,果然係美食之一。其後試埋另外嗰三串,喺出面食有啲真係唔好抱太大期望,好似牛肋條同牛脷一係燒得耐就會好韌,又或者會好乾身一啲肉汁都無,但可以同你哋講佢呢間兩串嘅牛真係驚喜非常,牛脷燒到剛剛好
牛脷
,一啖咬落去已經食到佢嘅爽口,配合埋沙嗲醬味道相當一流。牛肋條亦都係推介
牛肋條
,佢肉汁好軟淋且肉汁豐富,牛味香濃,真係必食推介!! 最後試埋個魷魚鬚
魷魚鬚
,海鮮嚟講佢都燒到啱啱好,好爽脆嫩口,估唔到呢間外賣店處理得好過好多串燒店,認真正。其後到主菜啦,首先呢個Papa Red賣相真唔話得
Papa Red
,份量豐富而且擺得好吸引,附送咗一杯草莓汁,個職員話撈埋食係好好食。果然撈埋之後好香,煙三文魚、蔬菜同生果好新鮮,煙三文魚肉厚,蔬菜爽甜,士多啤梨甜而新鮮,加埋草莓汁呢個配搭居然好夾,呢個沙律特別好味。及後到蔥油雞扒飯
蔥油雞扒飯
,外面食嘅蔥油雞扒好多油,而佢呢度嘅蔥油剛剛好,兩塊雞扒除咗香氣撲鼻,食入口嗰陣時仲驚為天人,雞扒皮煎得香脆,雞肉相當多汁,而且好鮮嫩,又一推介~ 最後介紹埋兩杯飲品
紅棗蜜、百香果茶
,呢間熱飲做得好有水準,百香果茶同埋紅棗蜜兩杯都好潤喉,又唔會過份甜,做完運動唔好咁快飲凍嘢。老友果然無介紹錯,呢間小店所有嘢都好用心去做,已經成為我日後外賣選擇之一,呢餐飯咁多嘢食都係$100蚊位,真係平~ 靚~ 正~ 性價比極高,而且......
所以,日後要多啲去懲罰佢。
2023-05-06
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$100 (Dinner)
串燒
雞皮