2015-03-29
同老公、老媽子去完寶福大酒店,出返大圍食晚餐,因唔熟架步就求其去一間中菜,諗住拿拿淋食完返屋企。環境:普通中菜館,啲餐具幾精緻,但地方唔算十分乾淨,座位都唔算太迫,但檯與檯之間就唔太多位行,如果推BB車應該有難度。服務:我哋响門口等咗6-7分鐘,見到入面明明有張4人檯,個樓面都唔畀我哋入去,話要等另一張啲客走咗先,我哋見嗰檯好似都未想走,咁就話不如索性過隔離食日本菜,佢一聽到就即刻叫返我哋話有位啦,另一張唔畀我哋坐因為大風喎……食物:每人叫一款,我當然要叫素啦,蕃茄煎豆腐,兩款非常普通的食材,加埋又幾好味喎,老媽子話甜咗啲,估計落多咗糖,我就比較鍾意甜,所以覺得剛剛好。老公叫咗菜圃肉碎煎蛋,個樣睇落好油;老媽子叫魚雲,賣相OK。不過,啲食物都出得幾慢,等咗超過20分鐘先出第一道菜。三道小菜,埋單齊頭$300,都幾貴,我畀張$500佢,另外拎咗幾蚊散銀諗住當小費,不過我有心想睇吓佢會點找錢,所以先唔畀散銀,淨係畀咗張$500。我心諗,服務有質素嘅地方,應該找兩張$100,如果客人有心畀小費自然會另外畀散銀。結果,佢哋將其中1張$100打散咗,變成$50+$20+$20+$5+$2+$2+
環境:
服務:
食物:
學我老公話齋,間嘢唔係特別好服務,個收銀全程坐出嚟食嘢,有單打時又好不情願咁返入去打,仲好意思問拎小費。今時今日出街食飯係買一種體驗,好食固然重要,但服務先係致勝關鍵。
所以呢間,都應該無下次啦。