2011-10-02
好耐之前到九龍城食飯, 留意到美斯餐廳, 但一直未有機會嘗試. 今天終於有機會光顧.是晚約7:45pm到達, 店內只有2台客人, 十分冷清. 店員帶友人和我到一卡位坐下. 看過餐牌後, 發覺價錢真係好便宜, 是日晚餐只是$5x, 如果晚餐款式唔啱, 其它餐都係$60-80.友人和我要了鐵板紐西蘭肉眼牛扒($68)和鐵板美斯什扒($68), 餐湯都點了忌廉湯, 餐茶都要了凍檸茶(凍飲+$2).忌廉湯 -- 好濃郁的忌廉湯, 好好味, 是我近來喝過最好的.鐵板紐西蘭肉眼牛扒 -- 當侍應送上時, 友人和我不約而同地說了一聲 " 嘩! 好大份", 有成2塊牛扒呀. 雖然唔係用上好靚的肉, 但最少唔係梳打粉牛扒, 味道都ok.鐵板美斯什扒 -- 有牛舌, 腸仔, 煙肉, 牛扒和豬扒, 雖然無肉眼扒咁今我們驚喜,但份量都十足, 味道同樣ok, 不過都係個肉眼扒低食d. 不過小朋友應該會喜歡呢個什扒餐.凍檸茶 -- 全晚唯一唔滿意的是凍檸茶, 檸檬好似放在入雪櫃好耐, d檸檬味被雪櫃吸晒, 最後全杯只有點茶味.整體2個鐵板餐都係低食又大份, 味道都ok, 不過食完後, 都發覺個鐵板剩番好多油係度,
忌廉湯 -- 好濃郁的忌廉湯, 好好味, 是我近來喝過最好的. 鐵板紐西蘭肉眼牛扒 -- 當 侍應送上時, 友人和我不約而同地說了一聲 " 嘩! 好大份", 有成2塊牛扒呀. 雖然唔係用上好靚的肉, 但最少唔係梳打粉牛扒, 味道都ok. 鐵板美斯什扒 -- 有牛舌, 腸仔, 煙肉, 牛扒和豬扒, 雖然無肉眼扒咁今我們驚喜,但份量都十足, 味道同樣ok, 不過都係個肉眼扒低食d. 不過小朋友應該會喜歡呢個什扒餐. 凍檸茶 -- 全晚唯一唔滿意的是凍檸茶, 檸檬好似放在入雪櫃好耐, d檸檬味被雪櫃吸晒, 最後全杯只有點茶味. 整體2個鐵板餐都係低食又大份, 味道都ok, 不過食完後, 都發覺個鐵板剩番好多油係度, 所以要扣番d分. 如果肯俾多少少錢($10 左右), 咁就第尾牛扒味道會好d. 不過呢d老牌餐廳, 愈來愈少了, 希望大家都支持下啦.