2022-11-09 667 views
今日去見朋友,當然要食餐飯,佢樓下有間星加坡餐廳,朋友就建議去試一試。食完返屋企也方便,因為鄰近地鐵站。餐廳環境舒服,戶外戶內皆宜,我們怕風大,所以揀左室內。想試多種食物,所以決定不要粥粉麵飯。首先選了小食 - 🦪愛爾蘭生蠔($38/pcs),真心肥美厚肉,海水味濃。之後就係熱辣辣嘅🍞南洋咖吔多士(榴槤味)($48),一碟有四件,榴槤味濃,又香脆,令人回味無窮。食完濃味,叫左個清少少嘅沙律,🥗新加坡魷魚沙律($78),嗜辣朋友好鍾意食,啱晒辣妹嘅口味,十分醒胃,魷魚新鮮易咬開,適合作為前菜之選。食完凍嘢,飲碗熱湯令人身心舒服,我們就揀左肉骨茶($128),正宗星加坡口味,胡椒味較藥材味重,喝下去暖身又開心;仲有好多肉,又有我鍾意嘅原個蒜頭,超正。主菜揀左🐓新加坡海南雞半隻($168):肉質嫩滑,肥瘦相宜,份量十足,點埋超夾嘅黑醬油食,就更有味道。配埋個🫓手抓餅($42),鬆化脆口,又香口。當然唔可以錯過,我每次去星加坡都必飲嘅桔仔話梅水($30),記住要叫,好味、清新解喝。唉…真係好唔應該去呢間咁好食嘅《星怡》,搞到我們全部食哂😋,呢個星期又要日日運動,先可以平衡了返。

愛爾蘭生蠔

南洋咖吔多士(榴槤味)

新加坡魷魚沙律

肉骨茶

新加坡海南雞半隻

配埋個🫓手抓餅($42),鬆化脆口,又香口。
手抓餅

桔仔話梅水