2018-05-09
住家菜,呢间位于佐敦嘅餐厅,真喺非常之实惠。住家菜,“屋企feel無味精,清淡少油、住家靚湯”先卑大家睇睇呢間鋪頭咩樣嘅位於二樓,顯得燈火輝煌。穿過透明玻璃門,沿著樓梯進入就到達住家菜餐廳啦。餐廳雖然有啲細,但喺非常之乾淨整潔。裡面嘅擺設喺咁樣嘅有咩特別嘅菜呢?我啲睇睇其實,住家菜主打嘅就喺清淡少油,滋補身體嘅各種家常美食。有各式各樣嘅小菜,各種唔同煮法嘅雞餐,蒸飯,牛肉豬肉,同埋海鮮。呢一次,我同朋友嗌咗鮮什果咕嚕肉,脆香琵琶豆腐,豉油皇中蝦,同埋蒸鱼。我最鐘意嘅就喺呢條蒸魚,蔥,辣椒,豉油等配料齊全,加埋鮮嫩可口嘅皖魚,真真喺超級無敵好食,蒸法亦都幾健康清淡。其它送都幾贊嘅,翠香琵琶豆腐口感佳,外酥裡嫩,香滑可口;鮮什果咕嚕肉則酸甜可口,什果新鮮,咕嚕肉酸甜滑嫩;至於豉油皇中蝦則中規中矩,將蝦味濃濃嘅展現出來,新炸嘅大蝦浸一浸豉油,都幾令人滿足。巨啲本身嘅亮點,靚湯,都喺經過長時間煮燉出富含營養,香濃不膩,確實喺滋補嘅好湯。今次就寫咁多先,實覺鐘意清淡養生食物嘅朋友來選擇呢間試一試!
先卑大家睇睇呢間鋪頭咩樣嘅
位於二樓,顯得燈火輝煌。
穿過透明玻璃門,沿著樓梯進入就到達住家菜餐廳啦。
餐廳雖然有啲細,但喺非常之乾淨整潔。裡面嘅擺設喺咁樣嘅
有咩特別嘅菜呢?我啲睇睇
其實,住家菜主打嘅就喺清淡少油,滋補身體嘅各種家常美食。有各式各樣嘅小菜,各種唔同煮法嘅雞餐,蒸飯,牛肉豬肉,同埋海鮮。呢一次,我同朋友嗌咗鮮什果咕嚕肉,脆香琵琶豆腐,豉油皇中蝦,同埋蒸鱼。 我最鐘意嘅就喺呢條蒸魚,蔥,辣椒,豉油等配料齊全,加埋鮮嫩可口嘅皖魚,真真喺超級無敵好食,蒸法亦都幾健康清淡。 其它送都幾贊嘅,翠香琵琶豆腐口感佳,外酥裡嫩,香滑可口;鮮什果咕嚕肉則酸甜可口,什果新鮮,咕嚕肉酸甜滑嫩;至於豉油皇中蝦則中規中矩,將蝦味濃濃嘅展現出來,新炸嘅大蝦浸一浸豉油,都幾令人滿足。