2018-11-21 684 views
雖然呢間食店其貌不揚,座落喺新蒲崗工廠區内,無裝修又無環境,價錢與同區食店比較也沒有特别便宜。但賣的卻是店主誠意嘅住家飯,以及極具人情味嘅招待,將舊式工廠食堂嘅親和特色發揮到淋漓盡至。我經常向店主説 “我好欣賞你D飯同湯都係自己親手煮”。呢句説話看似充滿語病,但真意是指佢哋每一碟飯及餸都是落單後,立刻煮给食客享用。而例湯卻煲得像家裡的老火湯般入味夠火候,尤其食客至愛的西洋菜湯,喝一口已令人有心暖的感覺。講嚟講去,不得不介绍我的至愛 “洋葱豬扒飯”,不要小嘘這碟看似普通不過嘅碟頭飯。其實洋蔥汁係用新鲜洋蔥同醬油即炒,每次都即叫即炒,熱辣辣香噴噴,與其他食店用煮定嘅汁淋上去的確有好大分别,此店用的豬扒好新鲜,D肉唔會覺得“鞋”,食落好鲜嫩有肉汁。中午飯市時,就喺舖内中央位置即炒飯餸,好有鑊氣。如果唔想食飯或食得太飽,可以選擇常餐,食材質素很高,可以揀雞中翼,即食麵用的湯頭都與别不同。套餐還配上煎蛋、午餐肉及多士,午餐肉煎得恰到好處(我最怕食唔煎嘅午餐肉,與食死肉無分别),多士烘得很香。總結一間食店既無環境,地點又唔就腳,價錢比其他同區食店也不是特别便宜,但仍然座無虛席,午市時客似雲來,當中

此店用的豬扒好新鲜,D肉唔會覺得“鞋”,食落好鲜嫩有肉汁。

中午飯市時,就喺舖内中央位置即炒飯餸,好有鑊氣。

),多士烘得很香。

總結一間食店既無環境,地點又唔就腳,價錢比其他同區食店也不是特别便宜,但仍然座無虛席,午市時客似雲來,當中必定有其生存之道,市場早已反映其價值。顧客嘅眼睛永遠係雪亮的!

2018-11-17
$45 (Lunch)