2017-06-03 4470 views
中環午市人多擠迫,茶記要五、六十蚊情況下。同事們都會一早約定去嶺南會所食午餐,不過餐廳只招待會員,要朋友係會員先去到。雖然90年代酒樓裝修,不過環境光淨舒適,勝在地方唔算大,枱數目唔多,人流唔多靜靜地可以傾計,舒舒服服食足2個鐘,埋單每人約一百蚊,都算抵食!午市必須每人一個小菜,$70一款。小菜以住家餸為主,而我比較喜歡食炸子雞,皮脆肉滑。每日一款老火湯無精都唔錯,白飯可以任裝午市小菜份量算多,可以share食。小菜味道唔錯,不過我覺得雞同嶺南牛肉可以試下!嶺南牛肉一片片牛牛嫩滑,充滿醬油味,𤏪飯一流炸子雞 (半隻) $140外皮炸到脆卜卜,雞肉嫩滑,而且皮下脂肪唔多,味道不錯

每日一款老火湯無精都唔錯,白飯可以任裝

嶺南牛肉
一片片牛牛嫩滑,充滿醬油味,𤏪飯一流
炸子雞 (半隻) $140
外皮炸到脆卜卜,雞肉嫩滑,而且皮下脂肪唔多,味道不錯
$100 (Lunch)
  • 炸子雞