2024-11-06
我哋當然首先快叫咗百川秘製雞煲同蒜蓉開邊蝦飯煲仔,叫完後先睇到有雞煲套餐,食完雞煲後仲可以加湯打邊爐,原來有唔錯打邊爐嘅食品,即叫咗碟安格斯肥牛來食,再睇小食亦唔錯,又叫埋椒鹽軟殼蟹,飲品就叫咗香滑凍咖啡同埋柚子蜜,其實仲有好多嘢想叫來食,雞煲同煲仔飯都令人好飽的,真係下次要再來食其他食品。百川秘製雞煲個雞煲都好快上枱開火煮,等到出煙就開蓋聽到滋滋聲,見到都流口水想快啲食,雞肉嫩滑多汁,仲有洋蔥同芫荽好配合同埋啲雞一齊食,秘製雞煲醬非常惹味,真係好食嘅雞煲。蒜蓉開邊蝦飯煲仔蒜蓉開邊蝦飯煲仔飯也不錯,個煲仔飯放咗蒜蓉粉絲上開邊蝦一齊蒸,蝦肉十分鮮甜,令到啲飯索晒啲蝦嘅香鮮味,令到食落口嘅米飯吸了蝦汁和蝦膏,鮮味香濃,滋味無窮,而粉絲亦吸收了蝦的精華和蒜頭的惹味,非常配合來食。安格斯肥牛食完雞煲就可以加湯打邊爐食安格斯肥牛,安格斯肥牛肉上枱就睇得出係好靚嘅牛肉,安格斯牛肉好有肉味,油脂分布平均,好香好淋好好食,擺落湯水幾秒鐘就可以食得,真係快靚正。椒鹽軟殼蟹椒鹽好惹味,軟殼蟹經油炸後,味道香脆鮮甜,肉味極其鮮美,蟹殼特軟,可連殼一起吃,內裏還保留着蟹肉蟹膏,一咬就爆汁 ,非常好食。香滑凍咖
百川秘製雞煲
蒜蓉開邊蝦飯煲仔
安格斯肥牛
椒鹽軟殼蟹
香滑凍咖啡同柚子蜜
香滑凍咖啡好有特濃咖啡味,味道沒想像中苦澀,反而很醇厚,令到口感有順滑香濃味道,而柚子蜜味道清爽芬芳,蜂蜜的溫和甜味好襯托出柚子的清爽風味。
這間百川薈好值得推薦俾大家,好食抵食,價錢又唔貴,食物質素又好,仲冇加一,我哋下次一定再來食。